Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск на чист български: Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“. С този цитат от патриарха на българската литература Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър "Иван Вазов" по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на Европейския съвет и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани, подчерта Туск. По думите му, историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от „Игра на тронове“. Според него, това, което хората от региона заслужават, е стабилност, сигурност и благоденствие. Кой, ако не потомците на Спартак, са тези, които да направят това. Вие никога не сте губили знаме, вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков за световната купа, посочи Туск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29