Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Европа и в Еврозоната

Снимка: БТА

Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той припомни и друг момент от присъединяването на България към ЕС, когато през 1977 година сонда в Космоса полетя с песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на родопската певица Валя Балканска. Жан-Клод Юнкер бе категоричен, че мястото на България е в Европа и в Еврозоната. Комисията ви подкрепя, подчерта той и добави, че Българското председателство съвпада с ключов момент, когато в ход са ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС.

Още от рубриката

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09