Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Европа и в Еврозоната

Снимка: БТА

Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той припомни и друг момент от присъединяването на България към ЕС, когато през 1977 година сонда в Космоса полетя с песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на родопската певица Валя Балканска. Жан-Клод Юнкер бе категоричен, че мястото на България е в Европа и в Еврозоната. Комисията ви подкрепя, подчерта той и добави, че Българското председателство съвпада с ключов момент, когато в ход са ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС.

Още от рубриката

Кристиан Вигенин: Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато Западните Балкани не станат част от ЕС

Националният дворец на културата в София бе домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК). Тя се проведе под наслов „Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството“. Форумът бе открит от..

публикувано на 23.01.18 в 10:56

Какво означава подкрепата на най-силните в ЕС за българското председателство

Въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Германия около съставянето на новата управляваща коалиция, в събота федералният канцлер Ангела Меркел посети България, за да се информира от първа ръка за намеренията на Българското председателство..

публикувано на 22.01.18 в 12:20

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26