Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Европа и в Еврозоната

Снимка: БТА

Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той припомни и друг момент от присъединяването на България към ЕС, когато през 1977 година сонда в Космоса полетя с песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на родопската певица Валя Балканска. Жан-Клод Юнкер бе категоричен, че мястото на България е в Европа и в Еврозоната. Комисията ви подкрепя, подчерта той и добави, че Българското председателство съвпада с ключов момент, когато в ход са ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС.

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09