Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

Автор:

На 11 януари с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София бе открито официално първото българско председателство на Съвета на ЕС. Денят премина под знака на множество срещи и събития, едно от които бе интерактивната изложба, представяща българската азбука, традиции, изкуство и култура. Тя е под наслов „България е…“, а неин дом - специално изградена шатра в Градската градина. Всички гости на тържествения концерт в Народния театър, както и представителите на чуждестранни и български медии имаха възможност да съпреживеят една виртуална разходка из най-живописните кътчета на България. Заставайки в центъра на изложбеното пространство, всеки от тях за момент сякаш оставаше сам, а времето забавяше своя ход.

Снимка

Усещането, че са попаднали в някой приказен сюжет, бе подсилено от изпълненията на група „Оратница“, народната певица от родопския край Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Спиращите дъха снимки им показваха древни светилища и крепости, църкви и манастири.

Снимка

Българската природа със своята красота също имаше място в клиповете. Пейзажи от Рила, Пирин, Странджа и Родопите, съчетани с традиционни ритуали като нестинарството, кукерите и коледарите, представиха по неповторим начин мистичния облик на страната ни.

Снимка

Финалните кадри пък бяха отредени за среща с български художници, чието творчество е оставило ярка следа в необятното изобразителното изкуство. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, заяви, че тази експозиция показва страната ни по изключителен начини допълни:

В изложбата можете да видите осем теми, като всяка от тях е продължение на изречението „България е…“, което всеки сам трябва да довърши.“

Освен ежегодните туристи, за европредседателството се очаква България да бъде домакин на повече от 25 000 гости, част от които ще дойдат у нас за първи път. Подобна изложба би им помогнала бързо и лесно да се запознаят с нашата родина и да видят различни кътчета от нея, които вероятно няма да посетят, докато са тук, но биха ги накарали да се върнат отново след време.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Иван Тричков – забравеният и възроден майстор на българския пейзаж

В столичната галерия „Лоранъ” до 18 май може да се види представителна изложба на художника Иван Тричков (1892-1959). През ранния XX век той е популярен в България, без да бъде сред особено нашумелите имена. По-късно е забравен и донякъде изпаднал..

публикувано на 26.04.18 в 11:31

Със “Закуска в ателието” Атанас Хранов ни кани на разходка в своя духовен лабиринт

В новата си изложба художникът Атанас Хранов открехва своето ателие – онова най-съкровено духовно обиталище, от което в утринта струи мистична светлина. “Закуска в ателието” размива границите между въображаемо и реалност и понякога оставя..

публикувано на 25.04.18 в 11:28

Елисавета Багряна – една от вечните българки

Тази година отбелязваме 125 години от рождението на прочутата българска поетеса Елисавета Багряна ( родена на 29. 04. 1893 г. ) . По този повод в Столична библиотека бе открита изложбата „Аз – Багряна”. Експозицията е част от кампанията..

публикувано на 18.04.18 в 11:47