Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

Автор:

На 11 януари с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София бе открито официално първото българско председателство на Съвета на ЕС. Денят премина под знака на множество срещи и събития, едно от които бе интерактивната изложба, представяща българската азбука, традиции, изкуство и култура. Тя е под наслов „България е…“, а неин дом - специално изградена шатра в Градската градина. Всички гости на тържествения концерт в Народния театър, както и представителите на чуждестранни и български медии имаха възможност да съпреживеят една виртуална разходка из най-живописните кътчета на България. Заставайки в центъра на изложбеното пространство, всеки от тях за момент сякаш оставаше сам, а времето забавяше своя ход.

Снимка

Усещането, че са попаднали в някой приказен сюжет, бе подсилено от изпълненията на група „Оратница“, народната певица от родопския край Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Спиращите дъха снимки им показваха древни светилища и крепости, църкви и манастири.

Снимка

Българската природа със своята красота също имаше място в клиповете. Пейзажи от Рила, Пирин, Странджа и Родопите, съчетани с традиционни ритуали като нестинарството, кукерите и коледарите, представиха по неповторим начин мистичния облик на страната ни.

Снимка

Финалните кадри пък бяха отредени за среща с български художници, чието творчество е оставило ярка следа в необятното изобразителното изкуство. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, заяви, че тази експозиция показва страната ни по изключителен начини допълни:

В изложбата можете да видите осем теми, като всяка от тях е продължение на изречението „България е…“, което всеки сам трябва да довърши.“

Освен ежегодните туристи, за европредседателството се очаква България да бъде домакин на повече от 25 000 гости, част от които ще дойдат у нас за първи път. Подобна изложба би им помогнала бързо и лесно да се запознаят с нашата родина и да видят различни кътчета от нея, които вероятно няма да посетят, докато са тук, но биха ги накарали да се върнат отново след време.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Павел Васев: Традицията на културните връзки е най-перспективната посока за развитие на двустранните отношения между Русия и България

Вече 30 години Българският културен институт (БКИ) в Москва изпълнява своята мисия за популяризиране на българските културни достижения в Русия. Институтът е създаден през 1988 година, когато на 19 януари правителствата на двете страни подписват..

публикувано на 19.01.18 в 14:36

Яворов е в душите на всички търсещи

Наскоро отбелязахме 140 годишнината от рождението на Пейо Яворов, един от най-обичаните български поети, който не спира да привлича търсещите души. Неговата драматична съдба често предизвиква любопитството на широката публика, а за любителите на..

публикувано на 19.01.18 в 12:08

България дава 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща

Правителството отпусна 300 000 евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща. Българският културен дом в унгарската столица, открит през 1957 г. и построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария, се е..

публикувано на 17.01.18 в 12:27