Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

Автор:

На 11 януари с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София бе открито официално първото българско председателство на Съвета на ЕС. Денят премина под знака на множество срещи и събития, едно от които бе интерактивната изложба, представяща българската азбука, традиции, изкуство и култура. Тя е под наслов „България е…“, а неин дом - специално изградена шатра в Градската градина. Всички гости на тържествения концерт в Народния театър, както и представителите на чуждестранни и български медии имаха възможност да съпреживеят една виртуална разходка из най-живописните кътчета на България. Заставайки в центъра на изложбеното пространство, всеки от тях за момент сякаш оставаше сам, а времето забавяше своя ход.

Снимка

Усещането, че са попаднали в някой приказен сюжет, бе подсилено от изпълненията на група „Оратница“, народната певица от родопския край Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Спиращите дъха снимки им показваха древни светилища и крепости, църкви и манастири.

Снимка

Българската природа със своята красота също имаше място в клиповете. Пейзажи от Рила, Пирин, Странджа и Родопите, съчетани с традиционни ритуали като нестинарството, кукерите и коледарите, представиха по неповторим начин мистичния облик на страната ни.

Снимка

Финалните кадри пък бяха отредени за среща с български художници, чието творчество е оставило ярка следа в необятното изобразителното изкуство. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, заяви, че тази експозиция показва страната ни по изключителен начини допълни:

В изложбата можете да видите осем теми, като всяка от тях е продължение на изречението „България е…“, което всеки сам трябва да довърши.“

Освен ежегодните туристи, за европредседателството се очаква България да бъде домакин на повече от 25 000 гости, част от които ще дойдат у нас за първи път. Подобна изложба би им помогнала бързо и лесно да се запознаят с нашата родина и да видят различни кътчета от нея, които вероятно няма да посетят, докато са тук, но биха ги накарали да се върнат отново след време.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Българи печелят за трети път награда от фестивал в Берлин

Спектакълът "Потокът", посветен на връзката между човека и технологията, състоял се на фасадата на телевизионната кула в Берлин, донесе на своите автори първа награда в категорията "Нека създадем по-добро бъдеще" на големия Фестивал за светлинно..

публикувано на 20.10.18 в 08:30

„Следи от афро-бразилската култура“ в София

В неделя, 21 октомври, е откриването на третото издание на Седмицата на бразилското кино и култура, чието мото е „Следи от афро-бразилската култура“. Организатори са посолството на Бразилия у нас и бразилският Културен център "Зенон". Идеята е..

публикувано на 19.10.18 в 12:29

Художникът Николай Делиянев представя свой новаторски стил в изложбата "Загадката на вибрациите"

Абстрактни картини, в които колкото повече се вглеждаш, толкова повече усещаш вибрациите на цветовете, светлината и дори въздуха, такова е общото впечатление от първата самостоятелна изложба на младия български художник Николай Делиянев в София. Тя..

публикувано на 18.10.18 в 11:49