Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна изложба представя културно-историческото наследство на България

БНР Новини

На 11 януари с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София бе открито официално първото българско председателство на Съвета на ЕС. Денят премина под знака на множество срещи и събития, едно от които бе интерактивната изложба, представяща българската азбука, традиции, изкуство и култура. Тя е под наслов „България е…“, а неин дом - специално изградена шатра в Градската градина. Всички гости на тържествения концерт в Народния театър, както и представителите на чуждестранни и български медии имаха възможност да съпреживеят една виртуална разходка из най-живописните кътчета на България. Заставайки в центъра на изложбеното пространство, всеки от тях за момент сякаш оставаше сам, а времето забавяше своя ход.

Снимка

Усещането, че са попаднали в някой приказен сюжет, бе подсилено от изпълненията на група „Оратница“, народната певица от родопския край Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Спиращите дъха снимки им показваха древни светилища и крепости, църкви и манастири.

Снимка

Българската природа със своята красота също имаше място в клиповете. Пейзажи от Рила, Пирин, Странджа и Родопите, съчетани с традиционни ритуали като нестинарството, кукерите и коледарите, представиха по неповторим начин мистичния облик на страната ни.

Снимка

Финалните кадри пък бяха отредени за среща с български художници, чието творчество е оставило ярка следа в необятното изобразителното изкуство. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, заяви, че тази експозиция показва страната ни по изключителен начини допълни:

В изложбата можете да видите осем теми, като всяка от тях е продължение на изречението „България е…“, което всеки сам трябва да довърши.“

Освен ежегодните туристи, за европредседателството се очаква България да бъде домакин на повече от 25 000 гости, част от които ще дойдат у нас за първи път. Подобна изложба би им помогнала бързо и лесно да се запознаят с нашата родина и да видят различни кътчета от нея, които вероятно няма да посетят, докато са тук, но биха ги накарали да се върнат отново след време.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30