София - европейската столица на спорта, открива програмата си с празник на снега на хижа “Алеко”

През тази година София ще носи титлата “Европейска столица на спорта” и ще популяризира активния и здравословен начин на живот. Градът ни наследява Марсилия, а догодина ще предаде инициативата на Будапеща.

“Открий, забавлявай се, изживей” е мотото на зимния празник, който ще се проведе в събота (13.01) на Витоша, в чест на Световния ден на снега. С него се открива едногодишната програма на София – европейската столица на спорта.Анатоли ИлиевЗимният фест ще се проведе за трета поредна година на Витоша и ще обхваща четири вида спорт – разказва Анатоли Илиев, общински съветник и организационен секретар на фондация “София – европейска столица на спорта”. – В паралелния слалом за деца ще участват всички витошки школи, а за скоростното изкачване в рамките на 700 м. ще се включат 50 алпийци. Спускането с колелета ще бъде много атрактивно – за него имаме квота от 80 състезатели и тя вече е запълнена. Голям интерес има също към ски-бягането около хижа “Алеко”, за което ще дойдат спортисти от цялата страна.

Снимка

София беше избрана за европейска столица на спорта през 2014 г. с мотива, че градът ни е добър пример за всички и може да спомогне за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието – все неща в основата на инициативата. Титлата обаче не е свързана с домакинство на спортни състезания, а по-скоро има амбицията да популяризира активния начин на живот с акцент върху масовия спорт. Затова и една от основните цели пред столицата ни е спортът да се превърне във всекидневие за жителите на града.

Снимка

В центъра на спортните събития поставяме здравето и проблемите, свързани с отрицателните прояви в обществото
– казва Анатоли Илиев. – Знаете за насилието, за хулиганските постъпки в училищата, за тютюнопушенето, за употребата на наркотици. И се оказва, че спортът може да бъде добра превенция срещу всичко това.

Снимка

Половината столичани спортуват под някаква форма, твърди организационният секретар, но признава, че далеч не всички зали са в добро състояние. Според него през последните няколко години все повече хора са станали активни, осъзнавайки, че спортът е лекарство срещу напрегнатия начин на живот и стреса. Достатъчно ли е обаче желанието за физкултура?

Снимка

Осемдесет процента зависи от желанието на хората и 20 процента от условията, които се стремим да създадем
– отговаря Анатоли Илиев. – Вече приключихме общинската програма за оборудване на всички училища със спортни салони и само три от тях предстои да бъдат доизградени. Отделно от това работим за откриването на повече възможности за гражданите да спортуват и до момента имаме 33 спортни площадки и фитнеси на открито. Също така започнахме проектирането на спортни зали в училищните дворове. И, не на последно място, е финансирането на клубовете, за които през т. г. имаме заложени над 800 хил. лв. Така че гледаме да сме инициативни във всичките направления, за да може все повече граждани и ученици да имат възможност активно да се занимават със спорт.

Християна Тодорова (първата вдясно)
Гимнастичката Християна Тодорова – бронзова медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Рио 2016, е лице на инициативата, а за осъществяването й помагат редица европейски, световни и олимпийски шампиони, сред които гимнастикът Йордан Йовчев и лекоатлетите Йорданка Благоева и Тереза Маринова.Те ще подкрепят и предстоящите над сто събития – екстремни фестивали в планината, балканиада по лека атлетика, вело поход от храм “Св. Александър Невски” до Южния парк, “Спортувай в своя град” на стадион “Васил Левски”, столичен маратон, участие в градски, европейски и световни първенства.

Снимки: БГНЕС, dnevnik.bg и архив

Още от рубриката

Елизабет Паисиева – „златното момиче”, което продължава да сбъдва мечтите си в Париж

Като момиченце тя се снима с медалите на олимпийския шампион по троен скок Христо Марков и мечтае да извърви неговия звезден път. А в миговете на отмора – далеч от тренировъчната зала, чете Александър Дюма, обещавайки си, че един ден ще разкрие тайните..

публикувано на 09.10.18 в 11:51

Велопоходи на „космическа” дистанция

Българи се включват в уникално галактическо предизвикателство – да изминат заедно с велосипеди разстоянието от Земята до Луната. „Космическата” серия от велопоходи се организира в 6 държави. Километрите, изминати от всички участници, трябва да..

публикувано на 29.09.18 в 08:00
Теодор Черешев на „Уимбълдън” по време на Летните олимпийски игри в Лондон – 2012

На четири очи със спортния журналист Теодор Черешев

Слушателите на БНР добре познават приятния глас на Теодор Черешев от неговите репортажи – увлекателни, информационно наситени и с деликатна доза хумор, представящи ни спортни събития в България и по света. Решихме да го поразпитаме и да научим от..

публикувано на 26.09.18 в 14:07