Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - европейската столица на спорта, открива програмата си с празник на снега на хижа “Алеко”

БНР Новини

През тази година София ще носи титлата “Европейска столица на спорта” и ще популяризира активния и здравословен начин на живот. Градът ни наследява Марсилия, а догодина ще предаде инициативата на Будапеща.

“Открий, забавлявай се, изживей” е мотото на зимния празник, който ще се проведе в събота (13.01) на Витоша, в чест на Световния ден на снега. С него се открива едногодишната програма на София – европейската столица на спорта.



Анатоли ИлиевЗимният фест ще се проведе за трета поредна година на Витоша и ще обхваща четири вида спорт – разказва Анатоли Илиев, общински съветник и организационен секретар на фондация “София – европейска столица на спорта”. – В паралелния слалом за деца ще участват всички витошки школи, а за скоростното изкачване в рамките на 700 м. ще се включат 50 алпийци. Спускането с колелета ще бъде много атрактивно – за него имаме квота от 80 състезатели и тя вече е запълнена. Голям интерес има също към ски-бягането около хижа “Алеко”, за което ще дойдат спортисти от цялата страна.

Снимка

София беше избрана за европейска столица на спорта през 2014 г. с мотива, че градът ни е добър пример за всички и може да спомогне за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието – все неща в основата на инициативата. Титлата обаче не е свързана с домакинство на спортни състезания, а по-скоро има амбицията да популяризира активния начин на живот с акцент върху масовия спорт. Затова и една от основните цели пред столицата ни е спортът да се превърне във всекидневие за жителите на града.

Снимка

В центъра на спортните събития поставяме здравето и проблемите, свързани с отрицателните прояви в обществото
– казва Анатоли Илиев. – Знаете за насилието, за хулиганските постъпки в училищата, за тютюнопушенето, за употребата на наркотици. И се оказва, че спортът може да бъде добра превенция срещу всичко това.

Снимка

Половината столичани спортуват под някаква форма, твърди организационният секретар, но признава, че далеч не всички зали са в добро състояние. Според него през последните няколко години все повече хора са станали активни, осъзнавайки, че спортът е лекарство срещу напрегнатия начин на живот и стреса. Достатъчно ли е обаче желанието за физкултура?

Снимка

Осемдесет процента зависи от желанието на хората и 20 процента от условията, които се стремим да създадем
– отговаря Анатоли Илиев. – Вече приключихме общинската програма за оборудване на всички училища със спортни салони и само три от тях предстои да бъдат доизградени. Отделно от това работим за откриването на повече възможности за гражданите да спортуват и до момента имаме 33 спортни площадки и фитнеси на открито. Също така започнахме проектирането на спортни зали в училищните дворове. И, не на последно място, е финансирането на клубовете, за които през т. г. имаме заложени над 800 хил. лв. Така че гледаме да сме инициативни във всичките направления, за да може все повече граждани и ученици да имат възможност активно да се занимават със спорт.

Християна Тодорова (първата вдясно)
Гимнастичката Християна Тодорова – бронзова медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Рио 2016, е лице на инициативата, а за осъществяването й помагат редица европейски, световни и олимпийски шампиони, сред които гимнастикът Йордан Йовчев и лекоатлетите Йорданка Благоева и Тереза Маринова.



Те ще подкрепят и предстоящите над сто събития – екстремни фестивали в планината, балканиада по лека атлетика, вело поход от храм “Св. Александър Невски” до Южния парк, “Спортувай в своя град” на стадион “Васил Левски”, столичен маратон, участие в градски, европейски и световни първенства.

Снимки: БГНЕС, dnevnik.bg и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03