Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: За присъединяването ви към Еврозоната са нужни още малко усилия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Посещението на ръководния елит на ЕС в България продължи днес със серия срещи на еврокомисарите и техния председател Жан-Клод Юнкер с български министри и депутати. След разговора му с премиера Бойко Борисов, двамата дадоха пресконференция, която започна с подписването на проект за производствен комплекс, който ще подпомогне развитието на българското селско стопанство. Той е на стойност 100 милиона евро и е гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Очаква се инвестицията  да доведе до създаването на повече от 200 работни места.

Що се отнася до темите, които висшите европейски дипломати са обсъдили с българските си домакини, бяха откроени бюджетът на ЕС и отражението му върху кохезионната политика, евроинтеграцията на Западните Балкани и газовата свързаност на региона.

Българското председателство се провежда в един ключов момент за Европа и нейното бъдеще, каза пред журналистите Жан-Клод Юнкер. За нас от европейската комисията е от първостепенно значение подобряването на свързаността със Западните Балкани и политиката по отношение на Турция. Няма съмнение че Западните Балкани като държави са свързани повече помежду си, но ние искаме да ги свържем и с останалата част от Европа. Председателят на ЕК подкрепя присъединяването на България към Еврозоната. България е на добър път, каза Юнкер.  Държавният дълг е много под 30 на сто за страната - това е един от най-ниските в ЕС и в Еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата спада и всичко това показва, че по отношение на реалната конвергенция в България е постигнат сериозен напредък.

Обсъдихме и газовите доставки в региона. Знам, че това е от изключително значение за България и трябва да кажа, че като Комисия ние подкрепяме тези амбиции, формулирани от българското правителство. Ние смятаме, че газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи.

По време на пресконференцията председателят на ЕК Жан Клод Юнкер връчи на премиера графична схема на газовия хъб „Балкан“. Според Бойко Борисов, той ще осигури на страната ни енергийна независимост и възможност да получава газ както от Русия, така и от Азербайджан и Румъния.

Ако има нещо, за което България ще настоява, това е темата за кохезионните фондове, каза от своя страна българският премиер Бойко Борисов като допълни, че това е ангажимент, който правителството е поело във вътрешнополитически план. Освен това, смятаме, че за Балканите, за новоприетите членки на ЕС, те са жизненоважни.

По отношение на Западните Балкани Борисов заяви, че е важно те да получат реалистична евро-перспектива. А най-безрисковата за ЕС перспектива, това е да изгради инфраструктурата на Балканите - ж. п. линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции. Това са европейските коридори 4,8 и 10, което ще даде възможност за по-голяма конкурентноспособност, за повече инвестиции, туризъм и сближаване на културите и опознаване на хората в целия ЕС.

В изказването си той обърна внимание и на отношенията на ЕС с Турция и Русия и изрази надежда, че ще се работи за тяхното нормализиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30