Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Разсолкова - единствената българка, преподавала в прочутата звездна академия в Катар

БНР Новини

От мис Велинград до една от най-прочутите спортни академии в света и практиката й с първокласни атлети, елитни военни и преуспели финансисти – това е може би най-бързо разказаната история на една българка с вдъхновяващи успехи в арабския свят.

През 2012 г. Боряна Разсолкова напуска спортната компания в Дубай, в която работи като мениджър, с идеята да се развива като спортен психолог. И както често се случва със затварянето на една врата, тя се изправя пред най-големия си шанс – поканена е на интервю в една от най-престижните младежки спортни академии в света. Българката получава също задачата да разработи учебен план по спортна психология и култура за подрастващи спортисти и в крайна сметка успява да се пребори за преподавателското място в Aspire Academy в Катар в конкуренция с 58 кандидати от различни страни.

Едва 16-годишна Боряна е избрана за първата мис Велинград, но бързо разбира, че „модел“- ството не е нейният свят. Затова се насочва към професия, която тепърва ще набира популярност заедно с промените, които предстоят в демократизиращата се страна. 



Психологията в началото на 90-те не беше толкова популярна – и като предмет в университетите, и като професионално направление – обяснява избора си на професионален път Боряна Разсолкова. – Въпреки това я избрах пред правото, защото е наука за душата, а аз исках да опозная индивидуалния свят на хората. По това време вече четях специализирана литература на руски и английски и оттам се зароди интересът ми към тази наука на бъдещето.

Няколко години по-късно, с диплома в ръка, тя се озовава в спортното училище в Пловдив и там специализира спортна психология. Следва работа в Министерството на младежта и спорта, заминаване за Дубай, където съпругът й Десислав Колев вече работи като треньор на националния отбор по лека атлетика, ръководен пост в спортна компания в арабската страна и, разбира се, Aspire Academy.

Снимка

Абсолютно необходимо е треньорите да работят със спортни психолози, тъй като ползата от тяхното сътрудничество отдавна е налице
– връща се към работата си в академията Боряна Разсолкова. – Ние се занимаваме не само със състезателите, но и с треньорите. За съжаление, има много примери за това как талантливи спортисти са провалили кариерата си заради неразбирателство с наставника си. Така че първото нещо, което се стараем да постигнем, е възможно най-добрата връзка между състезател и треньор. Разбира се, вниманието е насочено основно към спортиста – той трябва да бъде научен най-напред на дисциплина, а впоследствие с помощта на специалисти да се развият концентрацията, издръжливостта, физическите качества наред с психологическите. Всички тези качества вървят винаги ръка за ръка.

Работата й в Aspire Academy, където тя остава до 2014 г., я среща с ярки световни звезди. Но двама от тях като че ли най-много са й на сърце – на вече бившия футболист Раул Гонзалес, също преподавател в академията, тя дължи запознанството си с отбора на “Барселона”, а номер едно в тениса Рафаел Надал я впечатлява с дисциплина, скромност и отдаденост. Днес Боряна Разсолкова отново живее в Дубай, където преподава брейн трейнинг – нова дисциплина, която тренира мозъка по подобие на тренировките на тялото.

Интересът ми към брейн трейнинга започна, след като напуснах академията в Катар – разказва Боряна Разсолкова. – Тренировката на мозъка, както и физическата, помага не само на спортистите, но се използва и в много други сфери. Например все повече ме търсят военните, финансовите компании, изобщо там, където има свръхконцентрация, огромно напрежение и стрес. А тази нова дисциплина помага да развием на по-високо ниво редица качества, сред които по-висока съсредоточеност, по-добра памет, множествена интелигентност, бързи реакции. Оказва се, че всички те зависят не само от индивидуалните предпоставки, а са въпрос и на тренинг.

През лятото първата мис Велинград сложи короната на най-новата носителка на титлата за красота в града. А дали я е орисала и да повтори нейния така вълнуващ и необикновен живот, времето ще покаже.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45