Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато Западните Балкани не станат част от ЕС

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

Националният дворец на културата в София бе домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК). Тя се проведе под наслов „Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството“. Форумът бе открит от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която заяви, че чрез този формат националните парламенти успешно участват във вземането на решения за въпроси, засягащи текущия дневен ред на ЕС.

Освен предизвикателствата, пред които е изправен съюзът, делегатите обсъдиха и дадоха висока оценка на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за следващите шест месеца, които бяха представени от министъра за европредседателството Лиляна Павлова. Според нея, една от важните задачи за България по време на председателството ще бъде приемането на финансовата рамка на съюза за периода 2020-2027 година, а също и да приключи реформирането на Дъблинския регламент, който урежда условията за прием на бежанци в ЕС. Павлова изрази надежда, че европейските лидери ще постигнат съгласие и през тази година той ще бъде променен.

Интеграцията на Западните Балкани също бе разисквана по време на форума. Председателят на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че България е успяла да наложи тази тема и тя се обсъжда постоянно, както в рамките на Европейския съвет, така и в Европейската комисия. Това само по себе си е голям успех, допълни той и продължи:

Констатирано бе в редица изказвания, че сигурността в региона на Западните Балкани означава стабилност на целия Европейски съюз. Дискусията показа, че очакванията към Българското председателство са големи. Има надежда за реален напредък в интеграционния процес. Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато регионът на Западните Балкани не стане част от ЕС.

На въпрос какво можем да очакваме от предстоящата на 17 май среща на върха на ръководителите на страните от ЕС и от Западните Балкани, посветена на европейското бъдеще на тази част от региона, депутатът посочи:

Ние се опитваме да не създаваме свръх очаквания, защото тук не става въпрос за бързо членство, а по-скоро за това да има политическа воля от страна на ЕС и на тези страни. Междувременно, докато дойде моментът за реалното им присъединяване, ние ще опитаме да направим така, че те да се почувстват част от съюза. Затова говорим толкова много за свързаността - комуникационна, транспортна и енергийна - всичко, което може да ги направи реална част от ЕС преди политическото членство.

Вигенин оповести и още едно решение, взето на срещата на КОСАК - да бъде създадена работна група, под ръководството на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. В нея ще участват по трима представители от националните парламенти, трима от Комитета на регионите, който представлява местните органи на 28-те държави-членки и трима депутати от Европейския парламент. Нейна цел ще бъде да направи преглед на различните политики и да прецени какво от тях може да бъде постигнато на европейско, регионално и местно равнище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54