Перник е готов за „Сурва 2018“

Маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция. Игрите с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година, през Сирната неделя (прехода от зимата към пролетта) и през Тодоровата неделя (първата седмица от Великденските пости). От края на 2015 г. обичаят е част от голямото семейство на ЮНЕСКО.

Снимка

Най-големият фестивал на традиционни игри и обичаи с маски в България, а и на Балканите, е фестивалът „Сурва“ в Перник. Традицията му започва през 1966 г., а статут на международен фестивалът придобива през 1985 г. И тази година Община Перник очаква много гости от страната и чужбина, които ще се включат в големия празник - 27-то издание на „Сурва”, което започва на 26 януари.

Снимка
СнимкаВсички ще могат отблизо да се запознаят с пазителите на маскарадната традиция. Още за приготовленията и акцентите в програмата разказва кметът на Перник Вяра Церовска:

Изненадите ще бъдат много, приятни и красиви. Подготвили сме богата програма за самото откриване на 26-и и през следващите дни, когато е кулминацията с дефиле на 105 групи. 46 са от нашата община, над 50 са групите - гости от цялата страна. Очакваме и 450 участници от осем страни - Македония, Словения, Сърбия, Испания и др.

Снимка

Сигурна съм, че и този път фестивалът ще изненада с нещо ново, запазвайки тази колоритна българска традиция. Заповядайте в Перник и ще останете много приятно изненадани и очаровани! Голяма част от гостите
- българи и чужденци, са идвали много пъти. Това е силата и магията на нашия фестивал - връща те пак и пак. Искаш да бъдеш част от това дефиле, от този празник на духа. Да  вярваш, че здравето, късметът и добруването ще бъдат повече през годината.

Снимка

На 13 и 14 януари беше автентичната „Сурва“ в пернишките села. В тези дни навсякъде е интересно. Домовете са отворени, баниците са направени има питки и гозби - всичко, което е в основата на българската кухня, бит и традиции.  Приготвено с любов и много вкусно за гостите на тържеството. След като сурвакарите преминат през цялото село, от къща в къща, те се събират на площада, където се запалва голям огън, който по традиция се прескача.

Снимка

Празникът е повод за среща с приятели, събират се различни поколения, за да усетят тези чисти български мигове и да се порадват на маскираните участници в игрите. Какво е характерното за маските в пернишкия край
- Вяра Церовска продължава:

В Пернишко обикновено се приготвят маски с пера, като задължително присъстват и традиционни символи. Всичко се изработва от кожа и естествени материали, така както се е правило в миналото.

Снимка

По време на фестивала ще отвори врати и работилница на майсторите. Тези български творци винаги влагат нещо ново при изграждането на маската. Във всяка една, освен труд, е вложена и много емоция и любов. Маските са страховити и причудливи.

Снимка

Във всички фолклорни групи има задължителните - булка, младоженец, свекър, свекърва, поп - неотменните герои, които са в дъното на тази ергенска обредност. Това е общото, но е представено по различен начин във всяко населено място. Заповядайте в Перник, ще ви хареса!

Снимка

Гостите на града ще могат да разгледат и няколко интересни изложби, свързани с маскарадните игри, ще ги завладее очарованието и колорита на  танците с неповторими маски и костюми.

Снимки: БГНЕС

Галерия