Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Реформата в Дъблинския регламент трябва да се случи до края на месец юни

БНР Новини

През изминалата седмица Националният дворец на културата в София бе домакин на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС. Във форума участие взеха еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По време на дискусиите в рамките на два дни бяха обсъдени редица теми, които вълнуват всички европейски граждани, сред които реформата в европейската система за убежище и миграцията и сигурността на гражданите.

Валентин РадевПо отношение на реформата в общата европейска система за убежище министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви:

Ние предлагаме реформа в Дъблинския регламент. Досега бяха проведени много заседания без конкретно решение, но трябва да решим нещо по тази тема до края на юни. Разглеждаме това, което ни предлага Комисията - регламента текст по текст. Ние искаме да не се взираме в това, което ни разделя и да продължаваме да повтаряме това, което е правено досега, а да намерим решение, което се споделя от всички членове на ЕС. Разбира се има няколко държави, които трябва да убедим по време на нашето председателство, че подкрепата им е важна.

Министър Радев подчерта още, че има значителен напредък с ограничаването на миграционния натиск от Турция към България заради добрите отношения между премиера Борисов и президента Ердоган. Той напомни, че през 2015 г. броят на мигрантите от южната ни съседка е бил около 90 000 души, а през миналата едва 9000.

Според комисар Аврамопулос, реформата е от ключово значение за общността, тъй като трябва да предотвратява възможностите за движение на бежанците в рамките на ЕС, да регламентира броя на бежанците, които всяка държава трябва да приеме и да следи за разпределението им. Той смята за недопустим факта, че някои държави отказват да приемат бежанци.

Вторият ден от срещата бе посветен на дискусия за създаването на общоевропейската прокуратура и регламента „Брюксел ІІА“, с който ще се уреждат трансгранични спорове за родителски права и ще бъде в помощ на общата европейска политика в случаите на международен трафик на деца.

Що се отнася до общата европейска прокуратура - очаква се до няколко месеца да има свой готов бюджет. Тя ще се занимава с измами, свързани с бюджетни средства на ЕС и ще започне работа до края на 2020 година. По време на срещата в София на министъра на правосъдието Цецка Цачева с еврокомисар Йоурова бе обсъден казусът с Инстанбулската конвенция и полярните реакции, които предизвиква в българското общество възможната й ратификация от парламента. Според Йоурова, тези които се колебаят или са против документа, трябва да разберат, че в него става дума за превенция на насилието, по-добро съдебно преследване на извършителите на подобни престъпления и защита на жертвите. Еврокомисар Йоурова сподели, че е готова да разговаря с български депутати по темата и изрази надежда, че документът все пак ще бъде ратифициран. Междувременно след разговор на премиера Борисов с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ в сряда, бе решено приемането на конвенцията да бъде отложено, докато не се проведе дебат в обществото и то не бъде убедено, че ратификацията й е най-правилното решение.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30