Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите български сноубордисти показаха на Световната купа в Банско добра форма преди Олимпиадата

БНР Новини

Изминалите дни донесоха силни емоции на почитателите на зимните спортове в страната, които подкрепиха българските участници в стартовете от Световната купа по сноуборд, провели се в Банско.

Българската звезда в този спорт при мъжете – Радослав Янков, стартира разочароващо участието си в първия ден от състезанията, като не успя да премине квалификациите в паралелния гигантски слалом. Така в първия старт в дисциплината победител стана канадецът Джейси Джей Андерсън, следван от Невин Галмарини от Швейцария и италианеца Едвин Корати.

Радослав Янков
В неделя 28-годишният Янков зарадва многобройните си почитатели, като се класира на четвърто място във втория паралелен гигантски слалом. Янков преодоля квалификацията като завърши седми, а след това победи Каспар Флуеч от Швейцария и Рок Маргуч от Словения. На полуфинала Радослав Янков загуби срещу Едвин Корати, който се представя на изключително високо ниво през този сезон. В малкия финал българинът загуби срещу двукратния световен шампион Андреас Промегер от Австрия, а победител при мъжете в крайното класиране стана Невин Галмарини – лидер и в подреждането за Световната купа.

Пред медиите Янков призна, че е чувствал напрежение заради желанието си да оправдае големите очаквания на родната публика, но добави, че е доволен от представянето си и гледа спокойно напред към предстоящата зимна олимпиада.

Теодора Пенчева
Във втория паралелен гигантски слалом при жените в Банско българката Теодора Пенчева, която не премина квалификациите през първия ден, се класира на 25-о място, като това е най-доброто й представяне през сезона. Победител стана Юлия Дуимовиц от Австрия, а втора и трета останаха германките Рамона Хофмайстер и Селина Йорг.

Александра ЖековаАлександра Жекова заслужи аплодисментите на публиката, като спечели малкия финал в дисциплината спринт бордъркрос. След силно каране българката достигна до полуфиналите, но остана пета в серията и не стигна до големия финал. В малкия финал Жекова се представи отлично и победи съперничките си, което я нареди на седмо място в крайното класиране.

Състезанието бе спечелено от французойката Шарлот Банкс, следвана от сънародничката си Нели Моен и италианката Микела Мойоли. Стартовете в Банско през уикенда бяха своеобразна тренировка за българските състезатели преди зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през февруари, а най добрите ни сноубордисти – Жекова и Янков потвърдиха впечатленията на зрители и експерти, че се намират в добра форма преди големия форум.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40