Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София за пръв път беше представена нова правна рамка за защита на електронните данни в ЕС

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

Дигиталната икономика, развитието на единния цифров пазар и „уменията на бъдещето“ са една от 4-те  приоритетни сфери по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Често казваме, че в Европа няма много иновативни стартиращи компании, които са развити и работят. Факт е обаче, че в момента, в който се разраснат, те се преместват, обикновено в САЩ, какъвто е случаят със Skype. Причината, поради която не можем да ги задържим в Европа, е имено липсата на единна регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват свободно – обясни министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която откри конференцията „GDPR Sofia“. Форумът беше посветен на влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни (General Data Protection Regulation (GDPR), определян като най-голямата реформа при защитата на личната информация от две десетилетия насам. Основен организатор бе Националната дигитална коалиция в партньорство с Държавната агенция за електронно управление и много институции на държавно и местно ниво.




Защитата на данните е тясно свързана с един от най-трудните за изработване законодателни пакети, а именно регламентът за защита на електронните данни, посочи Лиляна Павлова. Надявам се всичките ни усилия да доведат до целта – през 2018 г. да завърши приемането на законовата рамка, която да позволи на бизнеса да работи по-спокойно и по-добре в Европа и единният цифров пазар да заработи. Социологическо проучване показва, че 80 на сто от европейските потребители не са сигурни дали техните данни са добре защитени. Затова чрез законодателството трябва да дадем сигурност у потребителите, че личните им данни са защитени, а, от друга страна, трябва да дадем увереността и спокойствието на бизнеса за работа. Изграждането на доверието е в ръцете на хората, които създават това законодателство.

Според еврокомисаря, отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел, най-важно е доверието спрямо цифровата среда като цяло. По думите й още на 25 май тази година всички национални законодателства в 28-те страни-членки ще бъдат заменени от една обща правна рамка. Нашата роля е да насърчим малките и средните предприятия, както и другите фирми да бъдат подготвени за промяната, която новият европейски общ регламент за защита на данните ще въведе след по-малко от 4 месеца, каза във видеообръщение до участниците в софийската конференция Мария Габриел:




С общия регламент се изменят и актуализират правилата за защита на данните в ЕС, с което Европа се подготвя за цифровата ера. Става въпрос за ключов инструмент за вдъхване на доверие, за да се осигурят еднакви условия за всички дружества на пазара на ЕС. Да има по-високо доверие у потребителите, а това означава нови възможности за бизнес и иновации. Предприятията ще имат по-лесен достъп до пазара на целия съюз, тъй като действащите в момента 28 национални законодателства, ще бъдат заменени от една ясна правна рамка. Общият регламент относно защитата на данните не води до революционна промяна. С него се продължава подходът за защитата на данните, развиван в продължение на 20 години. Същевременно се осигурява опростяване и повишаванена правната сигурност. Ние в Европейската комисия работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да ги подпомогнем в процеса на адаптиране или на промяна на действащите в тях закони. Работната група, обединяваща всички национални органи за защита на данните на равнище ЕС, вече е издала насоки в помощ на предприятията за прилагане на новото законодателство.

Амбициозната програма на българското председателство предвижда приключването на реформата в няколко области, свързани със защитата на електронните данни. Става въпрос за авторското право, приемането на електронния код (БЕРЕК), регламента за свободно движение на не-лични данни. Целта е да завършим и единния цифров портал, който ще направи административните изисквания в различните държави-членки лесно достъпни за всеки бизнес, уточни министър Павлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38