Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Монева за предстоящото събитие в „Бозар“ – Брюксел

„Този концерт ще представи достойно страната ни и за него ще се говори с възхищение“

БНР Новини
Изпълненията на Соня Йончева и Людмил Ангелов ще бъдат акцент в концерта

На 1 февруари Центърът за изкуства „Бозар“ в столицата на Белгия ще стане домакин на концерта, посветен на официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Според организаторите, програмата съчетава значими произведения както от българската професионална композиторска школа, така и от западноевропейската музикална литература. Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще изпълни „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов. Престижният български оркестър ще съпровожда и именитите солисти в програмата.

Снимка

Подробности научаваме от Ваня Монева, диригент на хор „Ваня Монева“:




Очакваме с вълнение тази голяма изява на българската музикална култура. Първо, защото това е официалното откриване на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз. Освен това концертът е в една от най-престижните зали в света. Респектиращ е празничният повод, респектиращо е и мястото. Нашият хор, съвместно със Софийска филхармония, ще изпълни произведението „Корени“ от Александър Текелиев. Подготвили сме и две акапелни пиеси – „Полегнала е Тудора“, авторска обработка на Филип Кутев и „Бре, Петрунко“, авторска обработка на Красимир Кюркчийски.





Снимка

Голям акцент в цялостната картина е участието на двама наши световноизвестни изпълнители. Сопраното Соня Йончева ще изпълни няколко арии из опери на Верди.




А пианистът Людмил Ангелов, първият българин, носител на специалния приз от международния конкурс за пианисти „Фредерик Шопен“ (1985 г.), както и на редица други награди, ще чуем в Концерт за пиано и оркестър № 2 на Шопен. Мисля, че този концерт ще представи достойно страната ни и за него ще се говори с възхищение.




За Ваня Монева това е специален момент и по други причини – лични и професионални. Само преди дни се роди първото ѝ внуче, а хорът, който е делото на живота ѝ, започна изяви под ново име.

Огромна радост е за мен раждането на Александър, който по нов начин осмисля живота ми. От тук нататък той ще е сред моите приоритети. Колкото до новото име на хора, искам да споделя, че от сезон 2017 -2018 г. започнахме изявите си с името „Ваня Монева“ – женския народен хор, продължител на всичко, което сме направили през 23-те години от основаването на състава (тогава наречен „Космически гласове“). В България се заявяваме под името „Ваня Монева“, но навсякъде по света ни знаят като Cosmic Voices, така получаваме поканите си за концерти извън България. Имаме своята регистрация в Европейския съюз като Cosmic Voices. Това, което сме правили през времето, нашите достижения и качество на музициране е съхранено – аз съм сред основателите на този хор и до ден-днешен го ръководя.

Нека припомним, че центърът за изкуства „Бозар“ е създаден след Първата световна война. Най-престижното пространство за изкуство в Брюксел се простира върху 33 000 кв. м. площ. В голямата концертна зала репетира и се изявява Националният симфоничен оркестър на Белгия. Залата има прекрасна акустика и разполага с 2200 места. Българските солисти, хорът и оркестърът вече са в „предстартова треска“. Предстоят генералната репетиция в „Бозар“ и събитието на 1 февруари, което е с начален час 20:00.

Снимки: eu2018bg.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15