Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две паралелни изложби в София показват ужаса на „Аушвиц” и спасените евреи с цената на дипломация и саможертва

БНР Новини
Снимка: institutpolski.org

#WeRemember е ключовото заглавие, с което тази година МВнР избра да покаже съпричастността си към Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста – 27 януари. В инициативата се включиха над 120 служители от всички дирекции на дипломатическото ведомство, които публикуваха на страниците си в социалните мрежи обща снимка с посланието „Ние помним!“. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева припомни събитията около спасяването на 48 000 български евреи през Втората световна война. По думите й, това дело на българския народ винаги ще бъде помнено от цялата международна общност. На този ден най-важното е да даваме пример с личните си действия, че езикът на омразата и насилието са абсолютно неприемливи – с тези думи министър Екатерина Захариева откри в сградата на МВнР изложбата „Отвъд дълга”, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите от „лагерите на смъртта“. Тя представя делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи с риск за собствения си живот през Втората световна война. Изложбата е подготвена специално за София от посолството на Израел и е по проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем". По този повод организацията на евреите в България "Шалом" отличи заслужили българи в рамките на своята кампанията "75 години – незабравените лица на спасението".

В момента, когато България отбеляза 75 години от спасяването на своите евреи, в София гостува и друга изложба, предоставена от държавния музей „Аушвиц- Биркенау“ в Полша, който тази година отбелязва 70 години от своето създаване. Немският нацистки концентрационен лагер „Аушвиц- Биркенау“ е най-разпознаваемият символ на Холокоста и най-известното място на геноцид в света. През 2005 г., по време на 60-та годишнина от освобождението на лагера, Общото събрание на ООН обявява 27 януари за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста. За да представи изложбата „Хора и събития. 70 години дейност на Държавния музей „Аушвиц- Биркенау“, в София пристигна заместник директорът му Анджей Кацожик. Той припомни, че този музей е бил открит в резултат на усилията на бившите концлагеристи, а формалният акт, който го потвърждава, е законът, приет от полския Сейм през 1947 г. за увековечаване на „страданията на полския народ и други народи“. Тогава част от лагерния комплекс е превърнат в музей, който е своеобразен паметник и свидетелство за германските престъпления в окупирана Полша. Основната мисия на музея е да развива образователна дейност и да съхранява свидетелствата на оцелелите, както и консервацията и поддържането на всичко, останало от бившия лагер на смъртта. Гостуващата изложбата „Хора и събития“ е подредена в Полския културен институт в София и ще остане там до 15 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20