Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на София Филм Фест

БНР Новини
Кадър от филма „Áга“

Център на българското председателство на ЕС, Европейска столица на спорта през 2018-а…сериозни поводи за гордост, но и предизвикателства за хубавата стара София. През март тя ще стане и една от световните столици на киното с амбициозната програма на ХХII международен филмов фестивал София Филм Фест (7-18-29 март 2018 г.). Впрочем, годината започна много силно за българското кино.

Изключителна чест за България! – така Стефан Китанов, директор на София Филм Фест (СФФ), определи сериозния пробив на страната ни на международното фестивално поле. За първи път, 29 години след филма „Иван и Александра” на Иван Ничев, в конкурса на Берлинале имаме българска лента в основната програма на фестивала. Неин режисьор е Милко Лазаров, а сценарист – Симеон Венциславов. Филмът със заглавие „Áга“ е избран да закрие престижния фестивал.

Снимка„Áга“, с която на 7 март ще бъде открит СФФ, е необичайна по своя сюжет творба. Действието се развива далеч на север, главните герои – Седна и Нанук, са семейство ескимоси. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие дъщеря им Áга, напуснала семейството преди години. Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности… Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно, разказва режисьорът Милко Лазаров.

Кадър от филма „Áга“
През 2018 г. темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана и с избора на София за Европейска столица на спорта. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Стефан Китанов отбеляза и друг важен факт: предстои 15-ото издание на София Мийтингс – платформа на копродукции, която събира творците и техните проекти с филмови фондове, продуценти, дистрибутори, журналисти. За тези години София Мийтингс е осигурила финансиране на немалко филми– български и чуждестранни, представили се успешно и на СФФ, и на световните екрани.

Благодарение на изпълнителния директор на СФФ и ръководител на София Мийтингс Мира Сталева и нейния екип, отново в София ще пристигнат над 150 представители на европейската филмова индустрия. На пресконференцията, посветена на София Мийтингснашия коопродукционен пазар, ще ви дадем информация за свършеното през тези 15 години, за всички проекти, които са минали през платформата за копродукции, но и какво е станало с тях. Тоест, в какви филми са се превърнали. На София Мийтингс показваме и най-новите български филми в завършен и в незавършен вид, там става ясно и кои български заглавия след представянето си на тази платформа са отишли по света. 98 процента от българското кино е тръгнало оттук, от София Мийтингс.

Мира Сталева и Стефан Китанов във видео разговор с продуцента на „Áга“ Веселка Кирякова и Милко Лазаров. Снимка: siff.bg
Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще бъде президент на международното жури, което ще определи носителя на голямата награда„София – град на киното”.

Сред филмите, представени в конкурсната програма, има и копродукции с българско участие: „3/4“ (2017) – България-Германия, с режисьор Илиян Метев;„Радиограмофон“ (Radiogram, 2017) – България-Полша, режисьор Рузие Хасанова. Израсналата в Родопите българска режисьорка Рузие Хасанова определя „Радиограмофон” като филм за свободата и за силата на музиката. Сред претендентите за тази награда са още:

Кадър от филма „Радиограмофон”
- „Адам“ (Adam, 2018) – Германия-Исландия-САЩ-Мексико, режисьор Мария Солрун;
- „Гълъбът“ (The Pigeon/Güvercin, 2018) – Турция, режисьор Бану Съваджъ;
- „Наме“ (Namme/Namme, 2017) – Грузия, режисьор Заза Халваши;
- „Тиха нощ“ (Silent Night/Cicha noc, 2017) – Полша, режисьор Пьотр Домалевски.

Във фестивалната рубрика „Киното днес – големите майстори” публиката ще може да види най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата на СФФ присъстват заглавия като „Без милост” (In The Fade) на Фатих Акин, „Нелюбов” („Нелюбовь”) на руския майстор Андрей Звягинцев, също и „Проектът „Флорида” (The Florida Project) – най-новият филм на Шон Бейкър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55