България очаква с оптимизъм Пьонгчанг'2018 след две зимни олимпиади без медал

Снимка: pyeongchang2018.com

Най-голямото спортно събитие тази зима несъмнено са олимпийските игри в Пьонгчанг, Република Корея. България остана без отличия от Сочи’2014 и Ванкувър’2010, но любителите на зимните спортове очакват с нетърпение предстоящата олимпиада и имат оптимистични очаквания, че родните състезатели ще успеят да завоюват поне един медал.

Откриването на игрите ще бъде на девети февруари, а България ще участва в Пьонгчанг с 21 спортисти в 6 спорта: биатлон, ски-бягане, ски-скок, алпийски ски, шейни и сноуборд. За първи път, след игрите в Албервил през 1992 г., България ще присъства в състезанията по биатлон с пълен състав от десет души. Това  са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. В ски бягането участие ще вземат Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова. В състезанията по алпийски ски в Пьонгчанг ще участват Албърт Попов, Мария Киркова и Камен Златков, а в ски скока вниманието на българските зрители ще е насочено към Владимир Зографски, който постига забележителни резултати в този спорт и ще участва за втори път на зимна олимпиада, въпреки че в България от години няма действаща ски-шанца. Българският представител в спускането с шейни е Павел Ангелов, а в сноуборда ще се състезават Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева.

Последният зимен олимпийски медал за България е сребърното отличие на Евгения Раданова в шортрека от Торино’2006, но сега големите очаквания за медали на Българската федерацията по ски и на почитателите на снежните спортове са свързани с представянето на най-добрите български състезатели по сноуборд - Александра Жекова (сноубордкрос) и Радослав Янков (паралелен гигантски слалом). Отличните постижения на Янков през последните години и двете му световни титли в дисциплината паралелен гигантски слалом накараха родни и чужди спортни експерти да предрекат, че България може да си тръгне с медал в сноуборда от олимпиадата в Република Корея. Радослав Янков ще бъде и знаменосец на българската делегация по време на официалната церемония по откриване на игрите. Пред журналисти Александра Жекова заяви, че се намира във върхова форма и има амбициозни цели за Пьонгчанг’2018, която ще бъде нейната четвърта поредна олимпиада.

Големите очаквания за медали са от Александра Жекова и Радослав Янков Снимка: личен архив
Точно 20 години след включването му за първи път в игрите, сноубордът все още не е загубил младежкия си, свободолюбив дух и МОК отново е насочил поглед към него в опит да привлече интереса на младежката аудитория към зимните олимпийски игри. Тази зима за първи път зрителите ще се насладят на дисциплината биг eър – с невероятен адреналин, поставяща въпрос къде са границите на човешките възможности. За съжаление България няма участници в тази нова атрактивна дисциплина, както и в състезанията по слоупстайл, които се радват на много голяма популярност сред младежите, но олимпийското им развитие може би ще помогне за техния напредък в страната ни.

Остават броени дни до началото на XXIII зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, които обещават силни емоции, а феновете ще стискат палци на всички български състезатели и ще наблюдават с интерес тяхното представяне на най-големия зимен спортен форум.

Още от рубриката

Българин тръгва да обикаля света с малка лодка

55-годишният Иван Димов се готви да измине 28 000 морски мили с 6-метрова лодка – най-малката, с която някога човек е плавал около света. С това ще се опита да влезе в книгата за рекордите на Гинес. Иван Димов е от София, но отдавна работи в..

публикувано на 04.08.18 в 08:00

„Виждам ход“: В София приключи VIII Световно първенство по шахмат за незрящи

От 20 до 31 юли София бе домакин на VIII Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Форумът, чийто медиен партньор бе Радио България, събра в столицата най-добре представилите се на Олимпиадата по шахмат за хора с увредено зрение от..

публикувано на 31.07.18 в 10:42

Bulgarian bag – българският спортен уред, който завладя света

Все по-често срещаме Bulgarian bag в най-добрите фитнес зали в целия свят. Уредът е наречен така, защото е създаден от българин – някогашния национален състезател за България, а днес треньор по класическа борба в САЩ Иван Иванов. Той създава уреда..

публикувано на 13.07.18 в 11:43