България очаква с оптимизъм Пьонгчанг'2018 след две зимни олимпиади без медал

Снимка: pyeongchang2018.com

Най-голямото спортно събитие тази зима несъмнено са олимпийските игри в Пьонгчанг, Република Корея. България остана без отличия от Сочи’2014 и Ванкувър’2010, но любителите на зимните спортове очакват с нетърпение предстоящата олимпиада и имат оптимистични очаквания, че родните състезатели ще успеят да завоюват поне един медал.

Откриването на игрите ще бъде на девети февруари, а България ще участва в Пьонгчанг с 21 спортисти в 6 спорта: биатлон, ски-бягане, ски-скок, алпийски ски, шейни и сноуборд. За първи път, след игрите в Албервил през 1992 г., България ще присъства в състезанията по биатлон с пълен състав от десет души. Това  са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. В ски бягането участие ще вземат Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова. В състезанията по алпийски ски в Пьонгчанг ще участват Албърт Попов, Мария Киркова и Камен Златков, а в ски скока вниманието на българските зрители ще е насочено към Владимир Зографски, който постига забележителни резултати в този спорт и ще участва за втори път на зимна олимпиада, въпреки че в България от години няма действаща ски-шанца. Българският представител в спускането с шейни е Павел Ангелов, а в сноуборда ще се състезават Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева.

Последният зимен олимпийски медал за България е сребърното отличие на Евгения Раданова в шортрека от Торино’2006, но сега големите очаквания за медали на Българската федерацията по ски и на почитателите на снежните спортове са свързани с представянето на най-добрите български състезатели по сноуборд - Александра Жекова (сноубордкрос) и Радослав Янков (паралелен гигантски слалом). Отличните постижения на Янков през последните години и двете му световни титли в дисциплината паралелен гигантски слалом накараха родни и чужди спортни експерти да предрекат, че България може да си тръгне с медал в сноуборда от олимпиадата в Република Корея. Радослав Янков ще бъде и знаменосец на българската делегация по време на официалната церемония по откриване на игрите. Пред журналисти Александра Жекова заяви, че се намира във върхова форма и има амбициозни цели за Пьонгчанг’2018, която ще бъде нейната четвърта поредна олимпиада.

Големите очаквания за медали са от Александра Жекова и Радослав Янков Снимка: личен архив
Точно 20 години след включването му за първи път в игрите, сноубордът все още не е загубил младежкия си, свободолюбив дух и МОК отново е насочил поглед към него в опит да привлече интереса на младежката аудитория към зимните олимпийски игри. Тази зима за първи път зрителите ще се насладят на дисциплината биг eър – с невероятен адреналин, поставяща въпрос къде са границите на човешките възможности. За съжаление България няма участници в тази нова атрактивна дисциплина, както и в състезанията по слоупстайл, които се радват на много голяма популярност сред младежите, но олимпийското им развитие може би ще помогне за техния напредък в страната ни.

Остават броени дни до началото на XXIII зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, които обещават силни емоции, а феновете ще стискат палци на всички български състезатели и ще наблюдават с интерес тяхното представяне на най-големия зимен спортен форум.

Още от рубриката

Луксозно издание представя най-великите мигове, личности и постижения в историята на спортен клуб ЦСКА

Дни преди 70-ата годишнина на спортен клуб ЦСКА в залата на стадион "Българска армия" се състоя официалното представяне на книгата-фотоалбум "70 години ЦСКА". Негови автори са спортните журналисти Тодор Шабански, Боян Бойчев и фотографът Бончук..

публикувано на 18.04.18 в 12:28

Николай Боев: Художествената гимнастика се превърна в мой живот

Запознайте се! Това е Николай Боев. Млад, отворен към новото, амбициозен. Той е само на 29, а вече има натрупани почти 15 години опит като треньор и съдия в толкова нетрадиционния за мъжете спорт– художествена гимнастика. Една щастлива..

публикувано на 16.04.18 в 08:30

Дан Колов : „Чувствам се силен, защото съм българин“

От 21 до 25 март в зала "АСИКС АРЕНА" в София се проведе 56-то издание на Международния турнир по класическа и свободна борба, който от създаването си е свързан с името на Дан Колов, смятан за най-великия български борец за всички времена. Макар днес..

публикувано на 30.03.18 в 08:30