Фотографи показват в Рим колорита на българските традиции

В Рим гостува изложбата "Древни традиции и обичаи от България", която е част от културния календар на българското председателство на Съвета на ЕС. 30 фотографии са изложенив галерия „Луче". Те са специално подбрани от Асоциацията на професионалните фотографи в България и показват колоритни български обичаи и традиции. Автори на селектираните снимки са 16 фотографи – членове на асоциацията. Двама от тях – Ани Петрова и Евгени Димитров, уточниха пред БНР, че Рим е третата столица, в която изложбата гостува. Преди това кадрите са били показани в Москва, Будапеща, както и в Казан – столица на Татарстан, република в Руската федерация. Отзвукът досега: ...много хубав и затова продължаваме, каза Евгени Димитров.

Снимка

Можем да бъдем добри посланици на България, на българската култура и на българските традиции,
заяви Ани Петрова, а Евгени Димитров допълни: Сюжетите показват интересни хора, обичаи, традиции, носии от цялата страна. Изложбата не е консултирана с етнограф, но успява да предаде достатъчно от багрите и красотата на българските обичаи.

Обичаи като коледуване, нестинарство, лазаруване, кушии, кукери са някои от „сюжетите” , запечатани в кадрите. Част от тези обичаи имат някакъв аналог и в други европейски страни. Кое прави тази изложба интересна за публиката?

Снимка

Към всяко събитие, към всяка една случка има милион гледни точки. И именно фактът, че ние сме различни фотографи, с различни виждания, с различен начин на снимане, ни дава възможност да покажем нови, различни гледни точки към ритуалите, които досега не са виждани. И това много помага изложбата да бъде интересна
– обясни Евгени Димитров.

Ани обича да снима в Банско, има свои любими персонажи, които всяко лято й показват традиционни за този град занаяти. А пък моята слабост са ивайловградският регион и носиите и традициите на малоазийските българи, които са успели да запазят българското в продължение на много векове, преди да се върнат обратно в България. Приоритетът на моите снимки е оттам – сподели Евгени.

Снимка

Макар и конкуренти, работещи за различни медии, членовете на Асоциацията на професионалните фотографи в България са и съмишленици. Затова са способни да обединят усилията си в различни проекти. „Древни традиции и обичаи от България“ е първата сборна изложба на асоциацията. Тя ще остане в Рим до 15 февруари, но създателите й се надяват да бъде представена и другаде.

Снимки: photographers.bg

Още от рубриката

Приказки, съчинени от деца, ще бъдат издадени в книжка

“От деца за деца” е приказен сборник, на чиито страници се пътешества до град Буквар – и то на кон, мечтаещ си да бъде зебра, лети се върху триетажната черупка на Костенурчо и се пазарува от вълшебно магазинче. За втора поредна година..

публикувано на 21.05.18 в 11:17

В Стражица се провеждат традиционните Каралийчеви дни (11-25 май)

В Стражица, област Велико Търново, започнаха традиционните дни в памет на родения в града писател Ангел Каралийчев (1902 – 1972). До наши дни той остава един от най-любимите автори на разкази и книги за деца. Творческият му път продължава почти половин..

публикувано на 20.05.18 в 08:35

Маргарита Занеф – най-щедрата дарителка на Националната галерия

В края на 1949 г. от пристанището в Неапол потегля презокеански кораб, натоварен с 1260 емигранти. Техният багаж се състои предимно от мечти по непознатия австралийски бряг, тъй дружелюбен и топъл, сякаш истинска родина. След дълги изпитания сред..

публикувано на 19.05.18 в 08:25