Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографи показват в Рим колорита на българските традиции

БНР Новини

В Рим гостува изложбата "Древни традиции и обичаи от България", която е част от културния календар на българското председателство на Съвета на ЕС. 30 фотографии са изложенив галерия „Луче". Те са специално подбрани от Асоциацията на професионалните фотографи в България и показват колоритни български обичаи и традиции. Автори на селектираните снимки са 16 фотографи – членове на асоциацията. Двама от тях – Ани Петрова и Евгени Димитров, уточниха пред БНР, че Рим е третата столица, в която изложбата гостува. Преди това кадрите са били показани в Москва, Будапеща, както и в Казан – столица на Татарстан, република в Руската федерация. Отзвукът досега: ...много хубав и затова продължаваме, каза Евгени Димитров.

Снимка

Можем да бъдем добри посланици на България, на българската култура и на българските традиции,
заяви Ани Петрова, а Евгени Димитров допълни: Сюжетите показват интересни хора, обичаи, традиции, носии от цялата страна. Изложбата не е консултирана с етнограф, но успява да предаде достатъчно от багрите и красотата на българските обичаи.

Обичаи като коледуване, нестинарство, лазаруване, кушии, кукери са някои от „сюжетите” , запечатани в кадрите. Част от тези обичаи имат някакъв аналог и в други европейски страни. Кое прави тази изложба интересна за публиката?

Снимка

Към всяко събитие, към всяка една случка има милион гледни точки. И именно фактът, че ние сме различни фотографи, с различни виждания, с различен начин на снимане, ни дава възможност да покажем нови, различни гледни точки към ритуалите, които досега не са виждани. И това много помага изложбата да бъде интересна
– обясни Евгени Димитров.

Ани обича да снима в Банско, има свои любими персонажи, които всяко лято й показват традиционни за този град занаяти. А пък моята слабост са ивайловградският регион и носиите и традициите на малоазийските българи, които са успели да запазят българското в продължение на много векове, преди да се върнат обратно в България. Приоритетът на моите снимки е оттам – сподели Евгени.

Снимка

Макар и конкуренти, работещи за различни медии, членовете на Асоциацията на професионалните фотографи в България са и съмишленици. Затова са способни да обединят усилията си в различни проекти. „Древни традиции и обичаи от България“ е първата сборна изложба на асоциацията. Тя ще остане в Рим до 15 февруари, но създателите й се надяват да бъде представена и другаде.

Снимки: photographers.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25