Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за световен рекорд и смъртоносни номера ни очакват в цирковото шоу на Енчо Керязов

БНР Новини

В една магична нощ, осеяна със звезди, таванът ще се превърне в купол. А щом гръмне музиката и светлините се разпаднат на милиарди цветни късчета, знаем – циркът е дошъл!

Човек-паяк, живо торпедо и стрелец със смъртоносен арбалет ще излязат на “манежа” в зала “Арена Армеец” в София, за да омагьосат публиката в спектакъла “Нощ на звездите”. На 17 март световноизвестният еквилибрист Енчо Керязов ще представи седмото издание на цирковото си шоу в компанията на световни артисти, носители на най-престижни циркови награди и рекордьори в Книгата на Гинес.

В нощта на звездите въздушни бойци ще прелитат на мотори в салто на десет метра височина, Робин Валенсия ще се изстреля зрелищно като торпедо на 40 метра, акробатите Ивес и Амбра ще танцуват във въздуха в магията на любовта, Алекс Мичел ще рискува със стряскащ номер във висините без обезопасително въже, Дейвид Шинер ще забавлява и разсмива в ролята на клоун. Ала едно изпълнение със сигурност ще спре сърцата – актьорът Христо Мутафчиев ще застане на прицел на съвременния Вилхелм Тел.

Снимка




СнимкаХристо Мутафчиев ще асистира на номер, който ще бъде изпълнен с арбалет – казва Енчо Керязов. – Актьорът ще застане с ябълка на главата и в нея от 20 метра разстояние ще се прицели Фреди Нок швейцарски артист, който се занимава само с екстремни номера. Той ходи по въже на 3 хил. метра височина в планината и има шест рекорда в книгата на Гинес. Акробатът ще изпълни и много интересен и опасен въздушен номер. Буквално под тавана на “Арена Армеец” ще бъде монтирано въже, на което той ще премине през цялото пространство, а в средата му ще спре и ще се изправи върху стол.

Грегорий Лобко пък ще прелети от 11-метрова кула и с тройно задно салто върху ролери ще се опита да постави световен рекорд.

През 2007 г. Енчо Керязов печели сребърен клоун в най-престижния цирков фестивал в света – този в Монте Карло, а наградата му отваря вратите пред мечтания от него цирк “Ронкали” в Германия. Но той не произлиза от циркова фамилия. Като дете се занимава с акробатика и първият му досег с цирка става на 16 години, когато се присъединява към трупата от жокеи “Романови”. Истинското си призвание обаче Енчо намира в еквилибристиката – може би защото се чувства, по думите му, по-сигурен на ръце отколкото на крака. Естествено с еквилибристика ще се представи и в шоуто в София: 

По-различното тази година ще бъде, че заедно с мен ще излязат Анатоли Залевски и Олег Изосимов – разказва Енчо Керязов. – В цялата история на фестивала в Монте Карло само трима солови еквилибристи са печелили тази награда  и това сме аз, Олег и Анатоли. Така че на сцената ще застанем тримата най-големи конкуренти и заедно ще изпълним баланс върху ръце. Интересното е, че ние никога не сме се събирали на една сцена, дори не сме се виждали на живо. Затова нашият общ номер ще бъде много специален момент не само за почитателите на цирка у нас, но и в световен мащаб.

Снимка

А кое е най-екстремното нещо, което е правил досега?

То е било извън манежа и това е стойка на ръце на ръба на Ниагарския водопад – отговаря цирковият артист. – Когато под теб има постоянно движеща се вода, много трудно можеш да се концентрираш, тъй като няма къде да фиксираш погледа си и да намериш точния баланс. Това прави изпълнението доста опасно, но аз харесвам този вид предизвикателства. А стойката на ръце направих, за да се преборя със самия себе си, доказвайки си, че мога тотално да овладея тялото си и да се абстрахирам от височината и водата.

“Нощ на звездите” е част от благотворителните прояви в полза на талантливите деца, с които се занимава фондацията на Енчо Керязов. И тази година по време на шоуто цирковият артист ще раздаде стипендии и други награди в три категории – изкуство, образование и спорт.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40