Екоиновациите за качеството на въздуха заемат важно място в националната политика на България

XXI Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха, който се проведе на 5 и 6 февруари в „София тех парк" в рамките на Българското председателство на ЕС, започна с протест на природозащитни организации, които се обявиха против решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г., за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“. Пред смаяните погледи на участниците във форума протестиращите издигнаха плакати в защита на Пирин и поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Снимка

Сега живеем в демокрация, където хората могат да имат различни мнения и да ги изразят, а ние, политиците трябва да намерим баланс между тях. Всеки от нас има право да заяви своите интереси и да ги защити. Естествено, това означава също и да носи отговорността, когато го прави
, коментира министър Димов.

Според протестиращите чистият въздух и опазването на горските масиви са тясно свързани, затова преди да се говори за екоиновации е важно да бъдат опазени „белите дробове“ на планетата, които превръщат въглеродния диоксид в кислород:

Няма как да се говори за чист въздух и да се позволява изсичането на вековни гори, какъвто е случаят с Пирин и искаме колегите на г-н Димов да научат за случващото се. Важно е да се знае, че опазването на горите е начин да се справим с климатичните промени“, коментираха Калина Бояджиева и Мартина Попова от WWF, България.

При откриването на форума по екоиновации, в който участваха политици, дипломати, експерти и учени от ЕС, от страните от Западните Балкани, от Източното партньорство и от Черноморския регион, министър Нено Димов подчерта, че качеството на въздуха е един от приоритетите на българското председателство:

Качеството на въздуха определя качеството на живота. Въздухът не признава държавни граници, няма работно време. Всички се нуждаем от него всяка минута. Затова ми се иска да погледнем на задачите на днешния форум като спешни за решаване. Когато става въпрос за проблеми на околната среда и планетата обикновено подхождаме стратегически и планираме дългосрочно. В името на здравето на 500 милиона европейци това не е достатъчно и трябва да действаме днес. Затова България избра чистотата на въздуха като приоритет на своето председателство и поставям проблема пред вас днес, а резултатите от форума ще представя на своите колеги министрите на околната среда от ЕС на неформалния съвет през април.

Лошото качество на въздуха в Европа причинява 400 000 смъртни случая годишно, посочи във видео обръщение към участниците във форума Кармену Вела, еврокомисар по околната среда, морското дело и рибарството. Според него са нужни нови подходи, технологии, иновативни екологични решения, анализи и дискусии, които се споделят от всички. Затова форумът по екоиновации за качество на въздуха открива възможност пред Европа да поеме лидерството в прехода към по-чиста икономика.

Изключително важно е да работим заедно, за да намерим най-добрия подход да продължим напред, подчерта директорът на Генералната дирекция по околната среда на ЕК Даниел Кайеха Креспо. Искаме този форум да бъде място за обмен на идеи, където различни заинтересовани страни поставят фокуса върху практически приложими иновативни решения. Ние от ЕК ще работим повече за регулацията, за налагането на правилата, за мониторинга, за оказването на финансова помощ. Даниел Кайеха Креспо каза още, че ЕС си е поставил амбициозните цели да намали вредните емисии от превозните средства, чрез насърчаване наелектротранспорта.

Даниел Кайеха Креспо и Нено Димов
Освен вредните емисии от старите автомобили, в България отоплението с твърдо гориво също е сред основните замърсители на въздуха, затова по думите на Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда в 44-о НС и бивш министър на околната среда и водите, действията за справяне с мръсния въздух трябва да бъдат комплексни. Все още помощите за социално слабите хора, които се отопляват с твърдо гориво, се изразяват в предоставяне на средства за закупуване на въглища или дърва, а именно те са сред най-големите замърсители в атмосферата. Затова част от решенията на този проблем зависят от въвеждането на нови по-чисти технологии в отоплителните системи.

От своя страна българският евродепутат Искра Михайлова, която също присъства на форума, изтъкна, че иновациите, включително и тези в областта на околната среда, трябва да заемат централно място в бъдещата финансова рамка на ЕС за периода след 2020 г.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Влогърите в помощ на децата и тийнейджърите

Децата и тийнейджърите се интересуват от най-различни неща и е естествено в днешния дигитален свят да търсят отговорите в Интернет. Възможно ли е информацията да бъде представена атрактивно, чрез видеа, а в тях да присъства образователен и..

публикувано на 21.02.19 в 13:27

27 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Дирекцията на Националния парк /НП/ „Рила” отбелязва 27 години от обявяването на парка за защитена територия. Той е разположен в централните и най-високи части на Рила планина, на територия с обща площ над 81 046 хектара. Създаден е на 24.02.1992 г.,..

публикувано на 21.02.19 в 12:05
Малката базилика в Пловдив

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари...

публикувано на 21.02.19 в 11:34