Подземията от мавзолея на Георги Димитров съществуват и ще бъдат отворени за посетители

Снимка: архив

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията. Надземната част на мавзолея, където близо 40 години беше изложено за поклонение тялото на първия български комунистически лидер Георги Димитров, беше разрушена в края на август 1999 г. Сега запазената част, която наподобява бомбоубежище,ще се използва за филиал на художествената галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята, служила за разкрасяване на тялото на балсамирания вожд, казват запознати. До гримьорната тленните останки са пристигали с асансьор и много малко хора са имали достъп до тези помещения. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището за скулптури и паметници. Любопитно е, че до 2016 г. подземията на бившия мавзолей не са съществували в правния мир, няма данни за тях дори в кадастралната карта на Столичната община.Общината се надява, че с новата си функция подземията на музея ще станат привлекателни за любителите на изкуството и туристите.

Още от рубриката

Александър Телалим за магичния свят на акварела и калиграфията на кирилица в източен стил

Двама художници представят България в мащабната международна изложба „Майстори на акварела“ в Санкт-Петербург от 1 до 25 февруари. Творбите на българските участници донякъде представят целия диапазон на акварелното изкуство, смята единият от..

публикувано на 22.02.18 в 12:43

Адриана Чернин – изгубена в безкрайността на орнамента

До 10 март наскоро откритата софийска галерия „Структура“ предлага на вниманието на своите посетители изложбата на Адриана Чернин „Отклонения“. В нея могат да се видят съвсем нови творби, създадени специално за пространството на галерията...

публикувано на 19.02.18 в 12:23

Театър „Българска армия” възобнови постановката на „Тайната вечеря на Дякона Левски”

По повод 145-годишнината от гибелта на Васил Левски, театър „Българска армия” възобнови постановката на трагедията „Тайната вечеря на Дякона Левски” (1987) от Стефан Цанев. Турнето на трупата с тази пиеса в различни български градове завършва на..

публикувано на 18.02.18 в 10:35