Подземията от мавзолея на Георги Димитров съществуват и ще бъдат отворени за посетители

Снимка: архив

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията. Надземната част на мавзолея, където близо 40 години беше изложено за поклонение тялото на първия български комунистически лидер Георги Димитров, беше разрушена в края на август 1999 г. Сега запазената част, която наподобява бомбоубежище,ще се използва за филиал на художествената галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята, служила за разкрасяване на тялото на балсамирания вожд, казват запознати. До гримьорната тленните останки са пристигали с асансьор и много малко хора са имали достъп до тези помещения. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището за скулптури и паметници. Любопитно е, че до 2016 г. подземията на бившия мавзолей не са съществували в правния мир, няма данни за тях дори в кадастралната карта на Столичната община.Общината се надява, че с новата си функция подземията на музея ще станат привлекателни за любителите на изкуството и туристите.

Още от рубриката

В Стражица се провеждат традиционните Каралийчеви дни (11-25 май)

В Стражица, област Велико Търново, започнаха традиционните дни в памет на родения в града писател Ангел Каралийчев (1902 – 1972). До наши дни той остава един от най-любимите автори на разкази и книги за деца. Творческият му път продължава почти половин..

публикувано на 20.05.18 в 08:35

Маргарита Занеф – най-щедрата дарителка на Националната галерия

В края на 1949 г. от пристанището в Неапол потегля презокеански кораб, натоварен с 1260 емигранти. Техният багаж се състои предимно от мечти по непознатия австралийски бряг, тъй дружелюбен и топъл, сякаш истинска родина. След дълги изпитания сред..

публикувано на 19.05.18 в 08:25

„Нощ на музеите” за 14-ти път в България

Десетки музеи и галерии в страната участват в Европейската нощ на музеите с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви срещу свободен вход. Както е обичайно, музеите отварят врати за всички вечерта на първата събота след Европейския ден на..

публикувано на 19.05.18 в 08:25