Подземията от мавзолея на Георги Димитров съществуват и ще бъдат отворени за посетители

Снимка: архив

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията. Надземната част на мавзолея, където близо 40 години беше изложено за поклонение тялото на първия български комунистически лидер Георги Димитров, беше разрушена в края на август 1999 г. Сега запазената част, която наподобява бомбоубежище,ще се използва за филиал на художествената галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята, служила за разкрасяване на тялото на балсамирания вожд, казват запознати. До гримьорната тленните останки са пристигали с асансьор и много малко хора са имали достъп до тези помещения. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището за скулптури и паметници. Любопитно е, че до 2016 г. подземията на бившия мавзолей не са съществували в правния мир, няма данни за тях дори в кадастралната карта на Столичната община.Общината се надява, че с новата си функция подземията на музея ще станат привлекателни за любителите на изкуството и туристите.

Още от рубриката

Фестивалът „София Менар“ събира отново любителите на киното

Българската столица е домакин на 11-тото издание на филмовия фестивал „София Менар“. Тази година той е посветен на игралното, документалното и късометражното кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и среща своята публика с 40 заглавия,..

публикувано на 19.01.19 в 08:15

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00