Подземията от мавзолея на Георги Димитров съществуват и ще бъдат отворени за посетители

Снимка: архив

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията. Надземната част на мавзолея, където близо 40 години беше изложено за поклонение тялото на първия български комунистически лидер Георги Димитров, беше разрушена в края на август 1999 г. Сега запазената част, която наподобява бомбоубежище,ще се използва за филиал на художествената галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята, служила за разкрасяване на тялото на балсамирания вожд, казват запознати. До гримьорната тленните останки са пристигали с асансьор и много малко хора са имали достъп до тези помещения. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището за скулптури и паметници. Любопитно е, че до 2016 г. подземията на бившия мавзолей не са съществували в правния мир, няма данни за тях дори в кадастралната карта на Столичната община.Общината се надява, че с новата си функция подземията на музея ще станат привлекателни за любителите на изкуството и туристите.

Още от рубриката

Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са..

публикувано на 10.08.18 в 08:00

Марио Жеков – художникът, който черпеше вдъхновение от морската стихия

Художникът изнасял ателието си на морския бряг, където улавял настроенията на водната стихия и играта на слънцето върху огледалното й лице. И неизменно следвал светлината, която вълните разлюлявали в танц, уравновесявайки душата си в хармония с..

публикувано на 06.08.18 в 11:25
Актрисата Джуди Денч

Световноизвестна изложба с послание за опазване на морето гостува в София

Изложба на известни личности, които позират с морски обитатели, гостува в столичната галерия Credo Bonum до 27 август. Тя е включена в поредицата събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. Така страната..

публикувано на 04.08.18 в 08:00