Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

Снимка: БГНЕС

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро ползите от възстановяването на тези зони не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80 на сто от тях в Дунавския регион. Това е довело до срив на речния риболов. В миналото около 65 на сто от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав той се е превърнал в изчезващ вид. Влажните зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот, например за предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода за хората. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата, допълват от еко организацията.

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15