Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

БГНЕС

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро ползите от възстановяването на тези зони не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80 на сто от тях в Дунавския регион. Това е довело до срив на речния риболов. В миналото около 65 на сто от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав той се е превърнал в изчезващ вид. Влажните зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот, например за предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода за хората. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата, допълват от еко организацията.

Още от рубриката

„Балканска пролет в Бяло и Червено“ подготвят българите в Милано

На 25 февруари Музеят на културите по света в Милано ще бъде домакин на „Балканска пролет в Бяло и Червено“. Започнал преди пет години като лаборатория за изработване на мартеници в Българското училище в италианския град, постепенно празникът,..

публикувано на 23.02.18 в 13:33

За по-човечно детско правосъдие пледира кампания на Националната мрежа за децата

Трудово-възпитателните училища от времето на социализма, създадени с презумцията да бъдат възпитателна институция за малолетни и непълнолетни, продължават да съществуват и днес, макар преименувани на възпитателни училища - интернати. По закон от..

публикувано на 23.02.18 в 10:49

Деца от Попово изработват мартеници , за да подпомогнат връстници със здравословни проблеми

Наближава първи март, един от най- красивите български празници, когато всички се закичваме с бели и червени пискюли за здраве и посрещане на пролетта. Закичват се всички българи, където и да са по света. Много българските деца изработват мартеници..

публикувано на 21.02.18 в 11:33