Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

Снимка: БГНЕС

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро ползите от възстановяването на тези зони не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80 на сто от тях в Дунавския регион. Това е довело до срив на речния риболов. В миналото около 65 на сто от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав той се е превърнал в изчезващ вид. Влажните зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот, например за предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода за хората. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата, допълват от еко организацията.

Още от рубриката

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Рила: Планински празник сред красиви езера и опит за рекорд

Хиляди ентусиасти се събират тази събота и неделя насред най-високата българска планина – Рила, на любимата за планинарите местност Седемте езера. В програмата на този празник е предвидено най-голямото планинско хоро. В него ще вземат участие и 7..

публикувано на 11.08.18 в 08:30