Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

Снимка: БГНЕС

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро ползите от възстановяването на тези зони не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80 на сто от тях в Дунавския регион. Това е довело до срив на речния риболов. В миналото около 65 на сто от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав той се е превърнал в изчезващ вид. Влажните зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот, например за предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода за хората. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата, допълват от еко организацията.

Още от рубриката

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена

Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които..

публикувано на 19.01.19 в 08:00
Снимка: архив

Природозащитници алармират за потенциална екокатастрофа в района на българо-сръбската граница

Унищожаването на природата и нейните ресурси в името на частни интереси е проблем, който от години притеснява населението от двете страни на българо-сръбската граница. Природозащитници и общественици от двете държави с тревога следят случващото..

публикувано на 18.01.19 в 11:05