Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Ангелова разказва приказки в картини

БНР Новини

Заставам тихо до прозореца и се взирам в детски спомени за забравената книжка с картинки. И сякаш фея с вълшебна пръчица прошепва тихо думи в ухото ми. Политам в отдавна забравен свят, изпълнен с чудесни истории за принцове, принцеси, странни създания с големи очи... и всички те гледат към мен. Очакват аз да ги събудя за нов живот. 

Елисавета Ангелова възкресява върху платната си приказния свят от детството с наивно очарование, в почуда ококорени очи и развълнувана душа. Пресъздаден сякаш с най-чисти детски възприятия, в него оживяват феи, водни духове, принцеси, ангели, горски обитатели, но и съвременни герои като клоуна на “Макдоналдс” и Спайдърмен.




Вихърът на моята фантазия отнася в един съвсем различен свят, изпълнен с вихъра на промяната и с вихъра на любовта, казва за своите картини Елисавета Ангелова. Съвсем естествено избира “Отнесени от вихъра” за име на четвъртата си самостоятелна изложба с двайсет живописни платна, които в момента са в пловдивската галерия “Възраждане” и ще останат там до 12 февруари. Според критиката те съчетават приказните елементи и фантастичните приумици с небесната чистота на човешките лица.

Снимка

Елисавета Ангелова завършва гимназия със специалност “Изобразително изкуство” в родния си град Бургас. След това следва църковна живопис в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и педагогика на живописта в Шуменския университет. 31 годишната художничка участва в множество изложби и вече има две награди.

Фантастичните сюжети на младата художничка се преплитат с всекидневието й – майка на две малки деца, тя изпъстря въображението им с приказни герои от детските книжки, които пренася и върху платната си. Картините й обаче не остават заключени единствено в детския свят, а отправят универсални послания за мир, любов, надежда. Елисавета Ангелова казва, че използва мъдростта на приказките и в живота, тъй като поуките от тях могат да ни направят по-добри. И добавя, че е хубаво и възрастните да четем приказки – като пречистване, като напомняне, че злото, което вършим, рано или късно се наказва.

Възрастният човек трябва поне малко да се върне към чистото детско сърце и да усети добротата в себе си, защото, убедена съм, че всеки един от нас я носи – смята художничката. – Няма лоши хора – носим в себе си любов, надежда, мир и ако се обръщаме към човека с добро, това и ще получаваме.

Сред приказните сюжети на Елисавета Ангелова изпъква и една по-особена картина – “Семеен портрет”, с която художничката сякаш надниква в тревожен миг от бъдещето. На нея майката държи автомат, едното от децата е надянало противогаз, а другото лежи в скута на бащата.

Това бъдеще не е много далече, дори вече е станало част от нашата действителност – казва Елисавета Ангелова. – В много краища на света нещата изглеждат като в картината – жени носят оръжие, воюват на различни фронтове, включително участват във войни, докато мъже отглеждат децата и се грижат за тях като майки. Като че ли се обръщат ролите на мъжа и жената в днешния свят и точно това съм отразила в картината. Това е светът, който по-скоро предстои предвид всичките несигурни неща.

За щастие, в пъстрия пъзел от картини семейният портрет е само една частица, обградена от красивия, спокоен и сигурен свят на Елисавета Ангелова.

Тази надежда е заложена във всяко човешко същество – убедена е тя. – Раждаме се с нея и, Слава Богу, мисля, че я запазваме до края на дните си. Надеждата е в добротата, в мира, в Бога. Може би всички трябва да се обърнем малко повече към вътрешния си свят, да усетим любовта в себе си, за да изберем по-добрия край на събитията, които се случват.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37