Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската професионална оперета празнува 100 години от създаването си

БНР Новини
Мюзикълът „Чикаго“ на Боб Фос, взривил Бродуей през 1975 г., за първи път в България на сцената на Музикалния театър, 2013 г.
Снимка: musictheatre.bg

Партитурата на „Маркиз Бонели“ на Ангел СладкаровВ два последователни дни – на 10 и 11 февруари, Музикалният театър в София ще отбележи 100 години от първия професионален оперетен спектакъл у нас. На 10 февруари, преди едно столетие, бившият солист на Шуменската оперетна дружба Ангел Сладкаров събира в столицата първата професионална оперетна трупа. С нея представя „Маркиз Бонели“ от Рудолф Делингер. Оригиналното заглавие на оперетата е „Шансонетката“, което означава „малка песничка с игриво съдържание, изпълнявана в кафешантаните“ или актрисата, която я изпълнява. За да не разбунва по-патриархалните нрави на софийското общество от онова време, той предвидливо сменя заглавието. Буквално в навечерието на премиерата кани Петър Константинов Стойчев за режисьор. Спектакълът жъне небивал успех и се играе при пълни салони при всичките десет представления, изнесени в салона на кино „Одеон“, което се намирало на бул. „Мария Луиза“.

Мими Балканска след представление на „Царицата на чардаша“, 1931 г.По-късно Ангел Сладкаров участва в представления на столичния „Свободен театър“. Остава в историята и като деец, изградил важни културни взаимоотношения между България и Германия след Първата световна война, пренесъл множество аудио материали от Европа и организирал записите на грамофонни плочи по онова време. Неговият труд в звукозаписната сфера е унаследен от „Балкантон“ в годините след 1944-а. Сладкаров е и откривател на някои от звездите на българската оперетна сцена, сред тях е Мими Балканска. През годините основава няколко частни оперетни трупи, които за съжаление фалират.

Любопитни факти за Ангел Сладкаров разказва неговият син, също Ангел Сладкаров:

Излъчването на този човек е невероятно. Художникът, който нарисува неговия портрет, възстанови честта и паметта на моя баща, тъй като негов портрет може да се види във Фридрихщат Палас в Берлин, докато ние тук го нямаме.



И благодарение на разбирането на новия директор на оперетния театър, паметната плоча и портретът вече са готови. Художник на портрета е Павел Митков, който сподели: „Рисувал съм Левски, но този човек беше много труден. Излъчването на духа е изключително силно!




Артистите от „Свободен театър“ на турне, 1920 г.




Ангел Сладкаров в „Цигански барон“Тази неделя (11.02), за първи път паметта на Ангел Сладкаров ще бъде почетена по достойнство с тържествено полагане на паметна плоча и негов портрет в пространството на сегашния Музикален театър в София. Синът му ще представи ново, допълнено издание на мемоарите на своя баща. Честването ще продължи с концерт в памет на Ангел Сладкаров. Артистите на театъра ще изиграят „Цигански барон“ – оперетата, в която ще бъде запомнено неговото емблематично участие в главната роля.

Предишната вечер ще се състои тържествен концерт по повод 100-годишнината на професионалната оперета в България. В програмата са включени отново фрагменти от „Цигански барон“ на Щраус, но също и откъси от „Веселата вдовица” на Лехар, „Царицата на чардаша” на Калман. Публиката ще се наслади и на части от мюзикълите „Котки” на Андрю Лойд Уебър, „Целуни ме, Кейт” на Кол Портър и „Българи от старо време” на Асен Карастоянов. Повече научаваме от Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър в София:

Десети февруари – датата, на която Ангел Сладкаров прави премиерата на „Маркиз Бонели“, се смята за първия спектакъл на оперетата. Оттам нататък до създаването на Музикалния театър във формата, в която е сега, е имало още девет частни оперетни трупи и дори се е случвало, преди да бъдат обединени в Музикалния театър, който е познат в наши дни, да играят дори едно и също заглавие в една и съща вечер и то при пълни салони.

Така в два последователни дни оперетните артисти и почитателите на тяхното изкуство ще си припомнят къде са корените на този жанр у нас и ще отпразнуват едновековното развитие в България на „най-позитивното музикално-сценично изкуство“, както го определя Марияна Арсенова.

Снимки: архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37