Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската професионална оперета празнува 100 години от създаването си

БНР Новини
Мюзикълът „Чикаго“ на Боб Фос, взривил Бродуей през 1975 г., за първи път в България на сцената на Музикалния театър, 2013 г.
Снимка: musictheatre.bg

Партитурата на „Маркиз Бонели“ на Ангел СладкаровВ два последователни дни – на 10 и 11 февруари, Музикалният театър в София ще отбележи 100 години от първия професионален оперетен спектакъл у нас. На 10 февруари, преди едно столетие, бившият солист на Шуменската оперетна дружба Ангел Сладкаров събира в столицата първата професионална оперетна трупа. С нея представя „Маркиз Бонели“ от Рудолф Делингер. Оригиналното заглавие на оперетата е „Шансонетката“, което означава „малка песничка с игриво съдържание, изпълнявана в кафешантаните“ или актрисата, която я изпълнява. За да не разбунва по-патриархалните нрави на софийското общество от онова време, той предвидливо сменя заглавието. Буквално в навечерието на премиерата кани Петър Константинов Стойчев за режисьор. Спектакълът жъне небивал успех и се играе при пълни салони при всичките десет представления, изнесени в салона на кино „Одеон“, което се намирало на бул. „Мария Луиза“.

Мими Балканска след представление на „Царицата на чардаша“, 1931 г.По-късно Ангел Сладкаров участва в представления на столичния „Свободен театър“. Остава в историята и като деец, изградил важни културни взаимоотношения между България и Германия след Първата световна война, пренесъл множество аудио материали от Европа и организирал записите на грамофонни плочи по онова време. Неговият труд в звукозаписната сфера е унаследен от „Балкантон“ в годините след 1944-а. Сладкаров е и откривател на някои от звездите на българската оперетна сцена, сред тях е Мими Балканска. През годините основава няколко частни оперетни трупи, които за съжаление фалират.

Любопитни факти за Ангел Сладкаров разказва неговият син, също Ангел Сладкаров:

Излъчването на този човек е невероятно. Художникът, който нарисува неговия портрет, възстанови честта и паметта на моя баща, тъй като негов портрет може да се види във Фридрихщат Палас в Берлин, докато ние тук го нямаме.



И благодарение на разбирането на новия директор на оперетния театър, паметната плоча и портретът вече са готови. Художник на портрета е Павел Митков, който сподели: „Рисувал съм Левски, но този човек беше много труден. Излъчването на духа е изключително силно!




Артистите от „Свободен театър“ на турне, 1920 г.




Ангел Сладкаров в „Цигански барон“Тази неделя (11.02), за първи път паметта на Ангел Сладкаров ще бъде почетена по достойнство с тържествено полагане на паметна плоча и негов портрет в пространството на сегашния Музикален театър в София. Синът му ще представи ново, допълнено издание на мемоарите на своя баща. Честването ще продължи с концерт в памет на Ангел Сладкаров. Артистите на театъра ще изиграят „Цигански барон“ – оперетата, в която ще бъде запомнено неговото емблематично участие в главната роля.

Предишната вечер ще се състои тържествен концерт по повод 100-годишнината на професионалната оперета в България. В програмата са включени отново фрагменти от „Цигански барон“ на Щраус, но също и откъси от „Веселата вдовица” на Лехар, „Царицата на чардаша” на Калман. Публиката ще се наслади и на части от мюзикълите „Котки” на Андрю Лойд Уебър, „Целуни ме, Кейт” на Кол Портър и „Българи от старо време” на Асен Карастоянов. Повече научаваме от Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър в София:

Десети февруари – датата, на която Ангел Сладкаров прави премиерата на „Маркиз Бонели“, се смята за първия спектакъл на оперетата. Оттам нататък до създаването на Музикалния театър във формата, в която е сега, е имало още девет частни оперетни трупи и дори се е случвало, преди да бъдат обединени в Музикалния театър, който е познат в наши дни, да играят дори едно и също заглавие в една и съща вечер и то при пълни салони.

Така в два последователни дни оперетните артисти и почитателите на тяхното изкуство ще си припомнят къде са корените на този жанр у нас и ще отпразнуват едновековното развитие в България на „най-позитивното музикално-сценично изкуство“, както го определя Марияна Арсенова.

Снимки: архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30