Цветовете на православието. България

Авторите на фотоалбум, издаден в Полша, показват новото лице на българското православие

9
Голямата награда – Веселина Велчева

Снимка„Църквата в България има многовековни традиции, а българският народ е покръстен и приема православната вяра първи сред всички славянски народи…“, това казва митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава в предговор към издадения наскоро в неговата страна фотоалбум „Цветовете на православието. България“. Изданието е част от поредица от общо 6 луксозни албума, която се осъществява по идея на Полската православна църква, и представя разнообразието на православието по света. Преди фотосите от България са представени албуми, посветени на православието в Полша, Русия, Сърбия, Грузия и Румъния.

Много от снимките в албума са на фотографи, отличени в конкурс, организиран миналото лято от известния полски сайт „Ортфото“ и българското интернет издание „Православие.БГ“ и чрез посредничеството на почетния консул на България в Полша Витолд Карчевски. Когато проведохме конкурса, бяхме изненадани колко много фотографи, които не са тясно заети с църковната тематика, се интересуват и посвещават доста усилия в работата си в тази посока – каза Сандра Керелезова, редактор в „Православие. БГ“.
Сандра КерелезоваВ албума участват над 30 български автори с близо 150 снимки, които разкриват красотата на православната духовност у нас. Радва ни фактът, че те представят не само статично архитектурата на православието – храмове и манастири,а го показват като жива вяра, радост и любов, които то носи на хората. На тези снимки можем да видим модерни млади хора, които съпреживяват вярата си заедно със своите родители и близки. Валбума участват много млади фотографи- на по двайсетина години, които тепърва се утвърждават в професията. Сред тях са имената на Денислав Стойчев, който е част и от друг проект – „Лицето на милосърдието, Иван Шишиев, познат със своята инициатива „Етюдите на София“. Участва също Иво Хаджимишев,който е сред големите имена на българската фотография. Победител във фотографския ни конкурс беше Веселина Велчева, която умее да улавя неподправената радост и духа на православните християни. Отличената й творба отразява момент от празника Възкресение – снималае в близък план отец Сава Кукудев заедно с хората от неговата енория. Фотографката е уловила духовната светлина, с която са озарени тези хора. За снимка на корицата полските ни колеги са избрали кадър на Стефка Борисова, която има и най-много авторски фотоси ваблума около 50. Важно е, че този албум би бил интересен не само за чужденеца, който тепърва се запознава с нашата култура, но и за самите нас.Особено ценен е за невярващия, скептичен човек, който ще открие истинското лице на православието и неподправената радост на вярващите.

Тъй като не е изминало много време отпоявата на изданието за България в Полша, още нямаме отзвук как то се възприема от широката аудитория, допълни Сандра Керелезова. Тя има своите любими снимки и обяснение от къде идват красотата в цветовете в Българското православие.

Моята любима фотография в албума е от поклоническия път Рилския Чудотворец(от София до Рилския манастир). На нея има четирима духовници, седнали да си починат от пътя. Кадърът е запечаталтяхната радост и настроение атмосферата е съвсем автентична. Харесвам и фотографията на Стефка Борисова, на която има две баби в храма и едно внуче.Снимката грабва с усмивката и споделената радост от общуването между поколенията.В повечето фотографии забелязваме как човекът е вхармония с природата и духовния свят. Има много снимки на стенописи от големи български църкви. В тях личи, че стенописите в България не са с ярки, натрапчиви тонове. Като контрапункт в албума можем да видим ярки багри от природата Рилските езера, пролетта ихората. Всеки е избрал своя път в живота, но най-хубавото на подобен албум е, че той отразява нашия общ, споделен път във вярата.

Галерия