Цветовете на православието. България

Авторите на фотоалбум, издаден в Полша, показват новото лице на българското православие
Голямата награда – Веселина Велчева

Снимка„Църквата в България има многовековни традиции, а българският народ е покръстен и приема православната вяра първи сред всички славянски народи…“, това казва митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава в предговор към издадения наскоро в неговата страна фотоалбум „Цветовете на православието. България“. Изданието е част от поредица от общо 6 луксозни албума, която се осъществява по идея на Полската православна църква, и представя разнообразието на православието по света. Преди фотосите от България са представени албуми, посветени на православието в Полша, Русия, Сърбия, Грузия и Румъния.

Много от снимките в албума са на фотографи, отличени в конкурс, организиран миналото лято от известния полски сайт „Ортфото“ и българското интернет издание „Православие.БГ“ и чрез посредничеството на почетния консул на България в Полша Витолд Карчевски. Когато проведохме конкурса, бяхме изненадани колко много фотографи, които не са тясно заети с църковната тематика, се интересуват и посвещават доста усилия в работата си в тази посока – каза Сандра Керелезова, редактор в „Православие. БГ“.
Сандра КерелезоваВ албума участват над 30 български автори с близо 150 снимки, които разкриват красотата на православната духовност у нас. Радва ни фактът, че те представят не само статично архитектурата на православието – храмове и манастири,а го показват като жива вяра, радост и любов, които то носи на хората. На тези снимки можем да видим модерни млади хора, които съпреживяват вярата си заедно със своите родители и близки. Валбума участват много млади фотографи- на по двайсетина години, които тепърва се утвърждават в професията. Сред тях са имената на Денислав Стойчев, който е част и от друг проект – „Лицето на милосърдието, Иван Шишиев, познат със своята инициатива „Етюдите на София“. Участва също Иво Хаджимишев,който е сред големите имена на българската фотография. Победител във фотографския ни конкурс беше Веселина Велчева, която умее да улавя неподправената радост и духа на православните християни. Отличената й творба отразява момент от празника Възкресение – снималае в близък план отец Сава Кукудев заедно с хората от неговата енория. Фотографката е уловила духовната светлина, с която са озарени тези хора. За снимка на корицата полските ни колеги са избрали кадър на Стефка Борисова, която има и най-много авторски фотоси ваблума около 50. Важно е, че този албум би бил интересен не само за чужденеца, който тепърва се запознава с нашата култура, но и за самите нас.Особено ценен е за невярващия, скептичен човек, който ще открие истинското лице на православието и неподправената радост на вярващите.

Тъй като не е изминало много време отпоявата на изданието за България в Полша, още нямаме отзвук как то се възприема от широката аудитория, допълни Сандра Керелезова. Тя има своите любими снимки и обяснение от къде идват красотата в цветовете в Българското православие.

Моята любима фотография в албума е от поклоническия път Рилския Чудотворец(от София до Рилския манастир). На нея има четирима духовници, седнали да си починат от пътя. Кадърът е запечаталтяхната радост и настроение атмосферата е съвсем автентична. Харесвам и фотографията на Стефка Борисова, на която има две баби в храма и едно внуче.Снимката грабва с усмивката и споделената радост от общуването между поколенията.В повечето фотографии забелязваме как човекът е вхармония с природата и духовния свят. Има много снимки на стенописи от големи български църкви. В тях личи, че стенописите в България не са с ярки, натрапчиви тонове. Като контрапункт в албума можем да видим ярки багри от природата Рилските езера, пролетта ихората. Всеки е избрал своя път в живота, но най-хубавото на подобен албум е, че той отразява нашия общ, споделен път във вярата.

Още от рубриката

Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на..

публикувано на 13.05.18 в 08:15

Свети Георги – Великомъченик и Победоносец

След Възкресение Христово един от най-тачените християнски празници е този на Св. Вмчк Георги Победоносец. Живял е в тежък за християнството период, края на III и началото на IV в., когато вярващите са били подложени на гонения и изтезания от..

публикувано на 06.05.18 в 08:00

Гробница на 1700 години откриха археолози по трасето на автомагистрала „Струма“

Над 1500 уникални предмета откриха археолози при разкопките по трасето,на което ще се строи нов участък от магистрала “Струма”. Работата на археолозите от БАН трябва да приключи през юли, за да започне изграждането на отсечката от Благоевград до..

публикувано на 05.05.18 в 09:00