Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на православието. България

Авторите на фотоалбум, издаден в Полша, показват новото лице на българското православие

БНР Новини
9
Голямата награда – Веселина Велчева

Снимка„Църквата в България има многовековни традиции, а българският народ е покръстен и приема православната вяра първи сред всички славянски народи…“, това казва митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава в предговор към издадения наскоро в неговата страна фотоалбум „Цветовете на православието. България“. Изданието е част от поредица от общо 6 луксозни албума, която се осъществява по идея на Полската православна църква, и представя разнообразието на православието по света. Преди фотосите от България са представени албуми, посветени на православието в Полша, Русия, Сърбия, Грузия и Румъния.

Много от снимките в албума са на фотографи, отличени в конкурс, организиран миналото лято от известния полски сайт „Ортфото“ и българското интернет издание „Православие.БГ“ и чрез посредничеството на почетния консул на България в Полша Витолд Карчевски. Когато проведохме конкурса, бяхме изненадани колко много фотографи, които не са тясно заети с църковната тематика, се интересуват и посвещават доста усилия в работата си в тази посока – каза Сандра Керелезова, редактор в „Православие. БГ“.




Сандра КерелезоваВ албума участват над 30 български автори с близо 150 снимки, които разкриват красотата на православната духовност у нас. Радва ни фактът, че те представят не само статично архитектурата на православието – храмове и манастири,а го показват като жива вяра, радост и любов, които то носи на хората. На тези снимки можем да видим модерни млади хора, които съпреживяват вярата си заедно със своите родители и близки. Валбума участват много млади фотографи- на по двайсетина години, които тепърва се утвърждават в професията. Сред тях са имената на Денислав Стойчев, който е част и от друг проект – „Лицето на милосърдието, Иван Шишиев, познат със своята инициатива „Етюдите на София“. Участва също Иво Хаджимишев,който е сред големите имена на българската фотография. Победител във фотографския ни конкурс беше Веселина Велчева, която умее да улавя неподправената радост и духа на православните християни. Отличената й творба отразява момент от празника Възкресение – снималае в близък план отец Сава Кукудев заедно с хората от неговата енория. Фотографката е уловила духовната светлина, с която са озарени тези хора. За снимка на корицата полските ни колеги са избрали кадър на Стефка Борисова, която има и най-много авторски фотоси ваблума около 50. Важно е, че този албум би бил интересен не само за чужденеца, който тепърва се запознава с нашата култура, но и за самите нас.Особено ценен е за невярващия, скептичен човек, който ще открие истинското лице на православието и неподправената радост на вярващите.

Тъй като не е изминало много време отпоявата на изданието за България в Полша, още нямаме отзвук как то се възприема от широката аудитория, допълни Сандра Керелезова. Тя има своите любими снимки и обяснение от къде идват красотата в цветовете в Българското православие.

Моята любима фотография в албума е от поклоническия път Рилския Чудотворец(от София до Рилския манастир). На нея има четирима духовници, седнали да си починат от пътя. Кадърът е запечаталтяхната радост и настроение атмосферата е съвсем автентична. Харесвам и фотографията на Стефка Борисова, на която има две баби в храма и едно внуче.Снимката грабва с усмивката и споделената радост от общуването между поколенията.В повечето фотографии забелязваме как човекът е вхармония с природата и духовния свят. Има много снимки на стенописи от големи български църкви. В тях личи, че стенописите в България не са с ярки, натрапчиви тонове. Като контрапункт в албума можем да видим ярки багри от природата Рилските езера, пролетта ихората. Всеки е избрал своя път в живота, но най-хубавото на подобен албум е, че той отразява нашия общ, споделен път във вярата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30