Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на радиото БНР показа изложба за своята история

Директорът на Архивния фонд на БНР Антон Митов разказва за експонатите в нея

Снимка: БНР
Днес БНР отбелязва Световния ден на Радиото под наслов „Радио и спорт“, но не само. В централното фоайе беше представена изложба със запазени през годините експонати, разказващи за „Старата къща”. Директорът на Архивния фонд на БНР Антон Митов ни развежда из нея.

Обновената сбирка извади интересни експонати на преден план. Като започнем с японското кимоно, подарък от управата на град Каназава, където Детският радиохор е изнесъл концерт при едно от турнетата си в Япония. То е ръчно везано, много красиво и заслужава да бъде видяно от всички. И нещо любопитно, наскоро в България на посещение беше японският министър-председател Шиндзо Абе. Той бе придружен от съпругата си г-жа Акие Абе, която посети БНР и естествено се зарадва на прекрасното кимоно. Има отделена витрина, посветена на Сирак Скитник. Ще се запознаете с неговата биография, ще видите артефакти, негово притежание. Отделна витрина разказва за първите говорители и първия репортаж, всичко, което е било първо. Показваме и нашите личности – това са преди всичко композитори, които са работили за Радиото. Подредили сме и част от нашия звуков архив, плочи, касети. Разбира се има и характерни предмети за радиото – гонг, микрофон. Отделили сме и място за наградите, получавани през годините, както и наградата „Сирак скитник” дело на Вежди Рашидов.

Архивният фонд на БНР получи тази година наградата „Сирак Скитник” за мултимедиен проект. Какъв е той?

Този мултимедиен проект е страницата на Архивния фонд. Всичко, събирано през годините, показваме на тази уеб страница – снимки, звук, текстове, информация, която ние съхраняваме. Това е само първият етап от нашия проект. Вторият етап ще позволява, срещу заплащане, всеки да може да изтегли  звук – интервю, музика. Така по най-добрия начин ще отворим архивите за широката публика. В нашия архивен фонд могат да се намерят записи, правени по различни поводи, които звучат съвсем съвременно. Ние ги представяме по повод различни годишнини.

Казват, че радиото прави света една махала и всъщност е най-революционното откритие. Какво е радиото за Вас?

Аз днес, чрез интернет, слушах едно радио на Сейшелските острови. Откакто човечеството работи с интернет, се чувстваме в едно голямо село. Така че и БНР чрез интернет може да се слуша във всяка точка по света, включително и на Сейшелите. Попадал съм на статистика, че там ни слушат. Явно има българи или хора, които разбират езика ни – споделя Антон Митов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25