Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и как сме уязвими в мрежата предупреждава Национална кампания за кибер хигиена

БНР Новини
Снимка: bnt.bg

Практически няма потребител на интернет, който да не е станал обект на кибер атака. В това не се съмняват специалистите по кибер сигурност и забелязват, че хората и компаните се делят обикновено на два видатакива, които знаят, че са били обект на атака, и други, които не са разбрали за това. С други думи– днес всеки бива атакуван от хакери. Посоката, в която се работи, е адекватно формулиране на видовете и типа на атаките и съответната реакция на засегнатите. Последният много известен случай беше вирусът WannaCry, който криптираше всички файлове и ИТ системи върху заразения компютър, като изискваше малък откуп от 300 долара, за да се възстанови достъпът. Странното в този случай беше, че не целеше печелене на пари, защото дори при плащане на откупа, потребителят не получаваше код за отключване на ИТ системата си, отчетоха специалистите по кибер сигурност. Атаката обаче ни впечатли със скоростта, с която се разпространи по целия свят. От нея стана ясно, че бързите технологични промени през последните години са направили от света „глобално село“, в което всички ИТ системи са взаимосвързани. На практика един прост вирус като WannaCry показа, че ако утре има подобна, но доста по-усъвършенствана атака, това може да предизвика катастрофа за икономиката, а потребителите не са подготвени да реагират адекватно на подобно явление.

Снимка: en.wikipedia.org
С цел да направи българите по-бдителни и информирани по темата за кибер атаките, Държавана агенция „Електронно управление“ започна национална информационна кампания за кибер хигиена под наслов "Няма да ме хакнат". Тя ще продължи в периода на българското председателство на Съвета на ЕС до средата на 2018 г. и е под патронажа на европейския комисар за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Кампанията е обществена и има за цел да достигне до най-широк кръг потребители на интернет в България. По данни на Националния статистически институт за 2017 г., близо 62 на сто от българите ползват редовно интернет, а над 67 процента от домакинствата имат широколентова високоскоростна връзка. Това е и предимството на образователната инициатива „Няма да ме хакнат“, че се провежда основно онлайн с минимални финансови и доброволни човешки ресурси. Основна цел на участниците в тази инициатива на държавната аганеция е да популяризират прости и ефективни правила за кибер хигиена, което може да ограничи рисковете за всеки гражданин, а оттам – за организациите в публичния сектор и на бизнеса, които са най-честите  жертви на злонамерено поведение в кибер пространството. Това мото – „Няма да ме хакнат“, е намигване към нашата потенциална аудитория, казва Ива Неделчева – експерт в Държавана агенция „Електронно управление“ и продължава:




Разбира се, че не е възможно да си така защитен, че никога да не станеш обект на хакерска атака, защото вече атаките са много напреднали и сложни. Дори най-добре защитената система е възможно да бъде пробита. Идеята на нашата кампания не е да обещаем, че няма да бъдем хакнати, а да насочим вниманието към елементарните навици за кибер хигиена. Цялата информация, която споделяме в дигиталното пространство, е уязвима. Така, както пазим самоличността си в реалния свят, пазим портфейла, чантата си и внимаваме какво и къде казваме, по същия начин трябва да се държим и в кибер пространството. Трябва да знаем, че непрекъснато някой някъде ни наблюдава и трябва да бъдем осъзнати в избора на сайтове, които посещаваме. Също, когато търсим филм или песен, които не откриваме. Така попадаме на сайтове с неясен произход. Най-важното, което трябва да отчитаме при нашето търсене в интернет, е дали сайтът има защитен сертификат например. Не че това ни спасява тотално, но е гаранция, че някой ни е защитил.

Има сайтове в интернет, които помагат да разберете каква е сложността на криптирането, с което е направена кибер кражбата“ – дава нова насока в поясненията Динела Кайтазка, също експерт в Държавната агенция. Тя казва, че преди да търси помощ, човек трябва да се увери дали не става въпрос за фалшива кибер измама, на която може да се противодейства с лични усилия и повече информация по темата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10