Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заможните българи са се увеличили с 300 хиляди, 72 процента остават бедни

БНР Новини
Снимка: ec.europa.eu

Има положителни фактори, които са способствали за подобряване на благосъстоянието на българите през последните 4 месеца на миналата година. Това са устойчивият ръст на икономиката – с около 3,6 на сто, повишаването на заетостта, намалената безработица, по-високата покупателната способност на домакинствата. Ръст бележи и вътрешното потребление, което пък е сред основните двигатели на икономиката в страната ни. Този извод направиха експертите от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ на базата на проучване за потребителските цени и издръжката на живота в България през последните месеци. Има обективно подобрение на картината на средните доходи за страната спрямо издръжката на живота за последните 7-8 години. Сега ръстът на доходите на работещите изпреварва ръста в цената за издръжката на живота в страната ни – отбелязва Пламен Димитров, президент на КНСБ. Но около 45 на сто от домакинствата у нас живеят с доходи между прага на бедността и границата за издръжка на живота. Хората в тази група са намелели за година общо с 250 хил. души. Това е позитивен знак, защото общият доход расте, а това изтласква по-нагоре в подоходната скала част от домакинствата – добавя обаче Димитров и продължава:



27 на сто от домакинствата, или около 2 млн. души, живеят под линията на бедността, с по 314 лв. на член на семейството месечно. В сравнение с миналата година, около 80 хил. души са повишили доходите си и вече не влизат в тази категория. Най-бързо е нараснал броят на домакинствата, които имат доход над средния за издръжката на живота. За една година броят на хората с високи доходи се е увеличил с 300 хил. души. Това показва, че има известно подобрение на доходите на домакинствата, за да живеят нормално според нашите стандарти. Но 72 процента от населението живеят в недостиг на средства за нормална издръжка на живота в България. Има разлика между цената на издръжка в София и страната, и тя е голяма – около 30 на сто. На столичани са им нужни около 750 лв. на човек от домакинството, докато за страната са достатъчни 570 лв. Средната заплата в София е 1150 лв. за третото тримесечие, а тя е с около 20 на сто по-ниска от необходимата заплата за нормална издръжка.



Данните от изследването на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2017 г. сочат, че за покриване на разходите на 4 членно семейство за храна, режийни, здравеопазване, образование, транспорт и почивка, са нужни повече от 2200 лв. месечно. За издръжката на един човек са необходими малко над 580 лв., като това се дължи на поскъпването при хранителните стоки, поетапното увеличение на цената на тока и на водата и на горивата. Увеличението на цените води до по-бързо сближаване на нашите цени със средните нива на цените в ЕС. Например хранителните стоки са достигнали до 70 на сто от равнището на цените в другите държави, за електроенергия, газа и горива са достигнали до 53на сто, а за транспорт 65 процента от средните за ЕС. От друга страна, доходите и работните заплати в България остават най-ниските, сравнени с останалите страни-членки, припомнят от КНСБ. В сравнение с Германия, месечната средна заплата в България изостава между 4 и 6 пъти. Подобно е съотношението с Франция и Холандия. Институтът за синдикални и социални изследвания цитира доклад на „Евростат“, според който производителността на едно лице представлява близо 50 на сто от средната европейска производителност на труда. Заплащането обаче е почти два пъти по-ниско за това ниво на производителност в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25