Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София Филм Фест“ награждава Божидар Манов за приноса му към киното

Снимка: БГНЕС

Кинокритикът професор Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, за които се сещаме, щом заговорим за кино. Аз още в ранните си години съм видял някои абсолютни и вечни шедьоври на световното кино, които са заседнали в съзнанието ми като своеобразен еталон и са се превърнали в устойчив критерий за добро кино. И досега те остават моите образци, с които се съобразявам, когато гледам нови филми – „Треска за злато“ на Чаплин, „Великата илюзия“ на Жан Реноар, „Крадци на велосипеди“ на Виторио де Сика..., казва кинокритикът. В началото на март проф. Манов ще представи два филма в специалната програма на Дома на киното и Арт Фест – „Европейско кино за учещи“. През 2018 година отбелязваме 50 години от Пражката пролет през 1968 година. Затова двата филма не са случайно избрани. Първият е емблематичният за Методи Андонов „Бялата стая“ с участието на легендата на българското кино Апостол Карамитев, а вторият – „Спомен за страха“ на режисьора Иван Павлов. Те предлагат един различен поглед към онази година и борбата за свобода на духа и творческата мисъл. Темата „1968 г.“ ще бъде един от акцентите по време на ХХ София Филм Фест. Кинокритикът ще получи специалната награда на фестивала за приноса му към киното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14