Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години българско училище в Будапеща

БНР Новини

На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая. В историята на училището ни потапя Светла Кьосева, днешният директор на българското училище за роден език в унгарската столица:




Снимка

СнимкаБългарското училище в Будапеща е дело на Дружеството на българите в Унгария. По това време българската общност е била доста по-многобройна. Възникват и първите институции. Само 4 години след създаването на тази най-стара българска организация в Унгария се взема решение за откриването на църковно-училищна община – църква и училище. Знаменателни са думите на първия председател на Дружеството на българите в Унгария Лазар Иванов, който казва: „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката.” Това силно начало е задало и тази многолетна история на училището, което през различните си периоди съществува по различен начин, но неизменно е много важна част от българската общност в Унгария, един от стълбовете за нейното оцеляване. Дълго време училището се издържа от даренията на българите. Организацията наема стаи в различни унгарски училища, събира средства за отоплението, наема учител, подпомага по-бедните семейства, за да могат децата им да ходят на училище. Коренна промяна настъпва след Втората световна война, когато училището се поема от Българското просветно министерство. Този период продължава чак до 2011 г., когато МОН се оттегля, но това не означава край на образователното дело на българите в Унгария. Малко преди това през 2004 г., възползвайки се от възможностите на унгарското законодателство, Българското републиканско самоуправление създава Българското училище за роден език, което в момента е единственото учебно заведение за българите в Унгария. Искам да изтъкна , че то не е традиционното неделно училище, тъй като е част от унгарската образователна система. Това означава, че децата могат да пренесат оценките си в унгарското училище и да се явят на зрелостен изпит по български език при завършване на цялостния курс на обучение.

Снимка

Колко са учениците ви днес и по какви учебници учите?

Малко ни остава да станат 100. В момента имаме 98 ученици. Деца от 1-и до 12-и клас. Имаме и подготвителна група– споделя Светла Кьосева. Въпросът с учебниците е много сложен. Трудно може да се намери един учебник за деца с различно ниво на владеене на езика, тъй като ние приемаме и ученици, които въобще не знаят български език и при нас започват да го учат. Така че не можем да се опрем на един учебник. Използваме учебници и материали и от България. В последните години имахме възможност да създадем и свои учебници, благодарение на унгарските власти и участието ни по един европейски проект. В момента обучението със собствени учебници е в първи и втори клас, изработили сме учебни тетрадки и помагала по български език до осми клас, както и пълен комплект от учебници и тетрадки по народознание. Това е сборен предмет, в който се изучават история, география, фолклор на България, история на местната българска общност, правата на малцинствата и тяхното място в държавата. Черпим от много източници, ползваме и съвременни технически средства. Все повече има такива възможности, които правят забавно, интересно и леснодостъпно знанието за всички деца.

Снимка

Днешният ден е наистина паметен. Как ще го отбележите?

Днес откриваме тържествата, посветени на 100 годишнината на училището. Тъй като то, преди да се установи в днешната сграда, е пътувало из доста училища в Будапеща, ще направим една обиколка на тези сгради, на някои от тях има поставени и паметни плочи, където ще положим венци. Обявихме и конкурс сред нашите ученици, в който взеха участие над 70 деца, с рисунки и съчинения, посветени на годишнината. Най-напред ще открием изложба с техни творби, ще раздадем и награди. Подготвили сме и изложба, разказваща историята на училището.

Снимка

На 28 и 29 септември 2018 ще бъде централното тържество, посветено на 100 годишнината. Очакваме много гости, но бих искала и чрез Радио България да поканя всички бивши ученици и учители, хора, които са свързани с училището и са в България и по света, да дойдат при нас.Очакваме и много гости от Асоциацията на българските училища в чужбина, както и официални представители на българската и унгарската държава.

Снимки: личен архив и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08