Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири изложби представят учители и ученици в изобразителното изкуство

БНР Новини
Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов със свои ученици

Ако си представим ученика като парче глина в ръцете на талантлив учител, винаги ли пръстите му ще изваят съвършената творба? Отговор на този въпрос ще можем да потърсим в четири изложби, в които известни живописци и скулптори застават редом до своите възпитаници.

“Учители и ученици в изобразителното изкуство” е проект на фондация “Въпреки”, който обединява проф. Емил Попов, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Андрей Даниел и проф. Николай Майсторов и техни изявени студенти в Художествената академия. В четири последователни изложби в София, Варна и Кюстендил учители и ученици ще покажат свои произведения и в съпътстващи дискусии ще поставят въпроси, сред които полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие, какво създава образователната ни система – творци или епигони, какво иска да изгради преподавателят у своя ученик.



Нашата материя е особена, защото става дума за изкуство, но и за етика – казва художникът проф. Андрей Даниел. – Академията е място, в което би трябвало да идват вече ограмотени художествено хора, изразяващи себе си като творчески личности и имащи смелостта да се подписват под произведенията си. Така че целта ми е да осъществявам истински човешки контакт със студентите си, да усещам техните естествени наклонности и стремления в областта на изкуството и да им помагам да се изразяват добре художествено. За разлика от други клонове на познанието, ние не даваме стандарти – нашето образование е абсолютно индивидуално и смисълът му е да синтезира индивидуалности. При нас интересното е художниците да бъдат различни.

Според проф. Андрей Даниел етиката в изкуството, както и в живота, се съдържа в десетте Божии заповеди, затова творецът трябва честно, добросъвестно и храбро да отстоява човешките принципи. Етиката е основният закон, който ни прави хора и ни различава от борбата в джунглата, смята още той.

Етиката е в осъзнаването на отговорността на художника, защото той е важна фигура в обществения живот независимо дали е живописец, илюстратор, дизайнер – казва, на свой ред, изкуствоведът проф. Чавдар Попов. – И една от задачите му е да противодейства на пошлотията, масовата култура, кича, които ни заливат от телевизионния екран и таблоидите, както и в борбата му за изграждането на вкус и естетическо отношение не само към изкуството, но и към всички аспекти на всекидневния живот. В този смисъл художникът има място в тази колизия, която се разиграва пред очите ни.

Андрей Даниел и Николай Майсторов (в средата), Стефан Джамбазов (вляво) и Зелма Алмалех (вдясно) от фондация „Въпреки“ представят проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“
Дали обаче този обществен сблъсък води в една посока младото поколение творци?

Това е сложен въпрос – отговаря проф. Андрей Даниел. – Не може да се говори за общи теми, въпреки че цари една тревожност, която по някой път стига до униние, защото, знае се, че в нашата област нещата не вървят добре. Вниманието към изобразителното изкуство у нас не е на нужната висота, а то май никога не е и било и това като че ли е някаква българска традиция – повече се уважават оперните певци, писателите, поетите, докато художниците са малко общоделци. Но все пак има героични усилия в тези млади хора, в техния избор да бъдат именно художници въпреки невниманието на аудиторията. Може би това е така, тъй като осъзнават, че методологията на изобразителното изкуство им дава възможност да изследват този свят, а защо не и да го променят.

Първата от четирите изложби беше открита на 22 февруари в галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, където се представиха скулпторът Емил Попов и учениците му. На 1 март в столичната галерия “Арт алея” е ред на живописеца Вихрони Попнеделев, следва проф. Андрей Даниел на 17 април във варненската Градска художествена галерия и последен – на 10 май, в “Квадрат 500” ще бъде художникът Николай Майсторов.

Снимки: въпреки.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37