България чества националния си празник 3 март

Снимка: архив

С тържествени прояви в цяла България днес обществеността чества националния празник 3 март – Ден на освобождението от османско владичество в резултат от Руско-турската война през 1877-1878. На тази дата през 2018 г. се изпълват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България възкръсва на картата на Европа. За честванията тази година на посещение в България по покана на патриарх Неофит е руска църковна делегация, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Днес двамата патриарси ще отслужат в град Шипка благодарствен молебен, а на едноименния връх край града ще се чете заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Вечерта пред парламента в София ще се състои традиционната за 3 март тържествена заря-проверка.

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54