България чества националния си празник 3 март

Снимка: архив

С тържествени прояви в цяла България днес обществеността чества националния празник 3 март – Ден на освобождението от османско владичество в резултат от Руско-турската война през 1877-1878. На тази дата през 2018 г. се изпълват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България възкръсва на картата на Европа. За честванията тази година на посещение в България по покана на патриарх Неофит е руска църковна делегация, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Днес двамата патриарси ще отслужат в град Шипка благодарствен молебен, а на едноименния връх край града ще се чете заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Вечерта пред парламента в София ще се състои традиционната за 3 март тържествена заря-проверка.

Още от рубриката
Вероника де Буур

Гимнастика и танци за бебета и възрастни с млад дух

„Всички ние танцуваме. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Танцът е нещо естествено, което ни идва отвътре. Затова танцувайте!“ – приканва Вероника де Буур. От най-ранна детска възраст Вероника..

публикувано на 25.09.18 в 12:26

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00