България чества националния си празник 3 март

Снимка: архив

С тържествени прояви в цяла България днес обществеността чества националния празник 3 март – Ден на освобождението от османско владичество в резултат от Руско-турската война през 1877-1878. На тази дата през 2018 г. се изпълват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България възкръсва на картата на Европа. За честванията тази година на посещение в България по покана на патриарх Неофит е руска църковна делегация, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Днес двамата патриарси ще отслужат в град Шипка благодарствен молебен, а на едноименния връх край града ще се чете заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Вечерта пред парламента в София ще се състои традиционната за 3 март тържествена заря-проверка.

Още от рубриката
Сафет Халид и неговите

Десетки хора прибраха измръзнали щъркели в домовете си и ги спасиха от смърт

Сафет Халид от силистренското село Зарица приюти в дома си пет премръзнали щъркела, а примерът му последваха десетки други хора, които събраха още много вледенени птици, настаниха ги край кухненските огнища и дори върху леглата си. И за първи път..

публикувано на 22.03.18 в 12:24

"Изворите на България" – част от инициативата "Международен воден мост"

„Природа за водата“ е мотото на днешния Световен ден на водата. Акцентът е поставен върху намирането на природосъобразни решения на предизвикателствата през XXI век, свързани с ценния природен ресурс – водата. А те са много, защото в световен план..

публикувано на 22.03.18 в 11:57

Те ни карат да се гордеем, че сме българи

“Достойните българи” е инициатива на вестник „24часа“, която вече 16 години разказва вдъхновяващите истории на обикновени българи, направили необикновени постъпки. Хората, отличени като достойни, помагат без корист на бедни, болни и самотни,..

публикувано на 21.03.18 в 12:05