България чества националния си празник 3 март

Снимка: архив

С тържествени прояви в цяла България днес обществеността чества националния празник 3 март – Ден на освобождението от османско владичество в резултат от Руско-турската война през 1877-1878. На тази дата през 2018 г. се изпълват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България възкръсва на картата на Европа. За честванията тази година на посещение в България по покана на патриарх Неофит е руска църковна делегация, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Днес двамата патриарси ще отслужат в град Шипка благодарствен молебен, а на едноименния връх край града ще се чете заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Вечерта пред парламента в София ще се състои традиционната за 3 март тържествена заря-проверка.

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30