Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества националния си празник 3 март

Снимка: архив

С тържествени прояви в цяла България днес обществеността чества националния празник 3 март – Ден на освобождението от османско владичество в резултат от Руско-турската война през 1877-1878. На тази дата през 2018 г. се изпълват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България възкръсва на картата на Европа. За честванията тази година на посещение в България по покана на патриарх Неофит е руска църковна делегация, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Днес двамата патриарси ще отслужат в град Шипка благодарствен молебен, а на едноименния връх край града ще се чете заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Вечерта пред парламента в София ще се състои традиционната за 3 март тържествена заря-проверка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38