Патриарсите на България и Русия отслужиха молебен за 3 март

Снимка: БТА

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха в Шипченския манастир "Рождество Христово" благодарствен тържествен молебен по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Сред присъстващите в храма бяха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Патриарх Неофит определи деня на Освобождението като "празник на българската свобода, Божията любов и велика милост"  и пожела на сънародниците да празнуват 3 март с радост, слънце в душата и в живота си и да се радват на извоюваната свобода. В интервю за БНР патриарх Кирил припомни, че с молебени за страдащия български народ Руската православна църква е формирала общественото мнение, повлияло за вземането на политическо решение за започването на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30