Патриарсите на България и Русия отслужиха молебен за 3 март

Снимка: БТА

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха в Шипченския манастир "Рождество Христово" благодарствен тържествен молебен по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Сред присъстващите в храма бяха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Патриарх Неофит определи деня на Освобождението като "празник на българската свобода, Божията любов и велика милост"  и пожела на сънародниците да празнуват 3 март с радост, слънце в душата и в живота си и да се радват на извоюваната свобода. В интервю за БНР патриарх Кирил припомни, че с молебени за страдащия български народ Руската православна църква е формирала общественото мнение, повлияло за вземането на политическо решение за започването на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Още от рубриката

Аделина Банакиева: „Време е в България гражданското общество да поеме контрол върху работата на социалните институции“

Наричат Аделина Банакиева „жената - кауза“ и това е с основание. Тя е човекът, който веднага се притичва на помощ, когато има дете в нужда, което няма обувки, за да отиде на училище или пък живее в стара кола на улицата. Въпреки че обществото ни..

публикувано на 16.06.18 в 08:05

Ракиен кръжок, или какво (не) знаем за ракията

Ракията се смята за национална напитка в България и други Балкански страни. Но знаят ли самите българи как да съчетаят различните видове ракии с подходящите мезета и как правилно да я консумират? Отговори на тези въпроси дават Гергана и Светлин..

публикувано на 15.06.18 в 10:40

Любомила Кривошиева и нейната битка за спасяване на дивите животни

„А това сърне искаш ли го? Само за пет лева ти го давам!“ Такова неочаквано предложение получил мъж, който отскочил до пазара да си купи гъби. Мъжът протегнал ръка към подадената найлонова торба, а вътре видял примираща от ужас новородена сърничка...

публикувано на 14.06.18 в 12:13