Патриарсите на България и Русия отслужиха молебен за 3 март

Снимка: БТА

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха в Шипченския манастир "Рождество Христово" благодарствен тържествен молебен по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Сред присъстващите в храма бяха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Патриарх Неофит определи деня на Освобождението като "празник на българската свобода, Божията любов и велика милост"  и пожела на сънародниците да празнуват 3 март с радост, слънце в душата и в живота си и да се радват на извоюваната свобода. В интервю за БНР патриарх Кирил припомни, че с молебени за страдащия български народ Руската православна църква е формирала общественото мнение, повлияло за вземането на политическо решение за започването на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54