Патриарсите на България и Русия отслужиха молебен за 3 март

БТА

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха в Шипченския манастир "Рождество Христово" благодарствен тържествен молебен по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Сред присъстващите в храма бяха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Патриарх Неофит определи деня на Освобождението като "празник на българската свобода, Божията любов и велика милост"  и пожела на сънародниците да празнуват 3 март с радост, слънце в душата и в живота си и да се радват на извоюваната свобода. В интервю за БНР патриарх Кирил припомни, че с молебени за страдащия български народ Руската православна църква е формирала общественото мнение, повлияло за вземането на политическо решение за започването на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Още от рубриката

Журналистът Велин Пасков: „Чувствам се гражданин на света“

Поглед към бъдещето ни предостави обективът на Велин и Мария Паскови. Последната им фотоизложба „Зимен Китай“ показа зимното лице на Пекин и най-северния и студен китайски град Харбин, разположен от двете страни на река Сунхуа. Градът е домакин на..

публикувано на 17.03.18 в 08:10

Държавните архиви подредиха първата си изложба за българи, помогнали при спасяването на евреите преди 75 години

„1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“ е заглавието на документална изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Държавна агенция „Архиви“ за първи път представя пред широката аудитория документи, които..

публикувано на 16.03.18 в 11:33

Кампанията #steniskanabala вече пет години помага на младежи в нужда

Столичната организация на Българския червен кръст официално откри новия сезон на благотворителната кампания #steniskanabala 2018. Това е 5-а поредна година, в която се провежда тази програма, насочена към по-добро образование за младежи в..

публикувано на 16.03.18 в 11:16