Честванията на 3 март кулминираха с тържествена заря-проверка в София

Снимка: БГНЕС

На площад „Народно събрание“ в София се състоя тържествената заря-проверка, с която кулминираха честванията на Деня на Освобождението 3 март. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителни части на Българската армия. Участваха Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, различни военни формирования. В словото си президентът посочи, че подписаният преди 140 години Санстефански мирен договор сбъдна мечтата на българите да живеят в една свободна държава. Като напомни, че по време на Руско-турската освободителна война са загинали воини от много страни, за които България е станала последен дом, Румен Радев подчерта, че до днес ги почитаме като свои герои. Вечерта държавният глава дава прием за Трети март в Централния военен клуб в столицата.

Още от рубриката

Аделина Банакиева: „Време е в България гражданското общество да поеме контрол върху работата на социалните институции“

Наричат Аделина Банакиева „жената - кауза“ и това е с основание. Тя е човекът, който веднага се притичва на помощ, когато има дете в нужда, което няма обувки, за да отиде на училище или пък живее в стара кола на улицата. Въпреки че обществото ни..

публикувано на 16.06.18 в 08:05

Ракиен кръжок, или какво (не) знаем за ракията

Ракията се смята за национална напитка в България и други Балкански страни. Но знаят ли самите българи как да съчетаят различните видове ракии с подходящите мезета и как правилно да я консумират? Отговори на тези въпроси дават Гергана и Светлин..

публикувано на 15.06.18 в 10:40

Любомила Кривошиева и нейната битка за спасяване на дивите животни

„А това сърне искаш ли го? Само за пет лева ти го давам!“ Такова неочаквано предложение получил мъж, който отскочил до пазара да си купи гъби. Мъжът протегнал ръка към подадената найлонова торба, а вътре видял примираща от ужас новородена сърничка...

публикувано на 14.06.18 в 12:13