Честванията на 3 март кулминираха с тържествена заря-проверка в София

Снимка: БГНЕС

На площад „Народно събрание“ в София се състоя тържествената заря-проверка, с която кулминираха честванията на Деня на Освобождението 3 март. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителни части на Българската армия. Участваха Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, различни военни формирования. В словото си президентът посочи, че подписаният преди 140 години Санстефански мирен договор сбъдна мечтата на българите да живеят в една свободна държава. Като напомни, че по време на Руско-турската освободителна война са загинали воини от много страни, за които България е станала последен дом, Румен Радев подчерта, че до днес ги почитаме като свои герои. Вечерта държавният глава дава прием за Трети март в Централния военен клуб в столицата.

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54