Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честванията на 3 март кулминираха с тържествена заря-проверка в София

Снимка: БГНЕС

На площад „Народно събрание“ в София се състоя тържествената заря-проверка, с която кулминираха честванията на Деня на Освобождението 3 март. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителни части на Българската армия. Участваха Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, различни военни формирования. В словото си президентът посочи, че подписаният преди 140 години Санстефански мирен договор сбъдна мечтата на българите да живеят в една свободна държава. Като напомни, че по време на Руско-турската освободителна война са загинали воини от много страни, за които България е станала последен дом, Румен Радев подчерта, че до днес ги почитаме като свои герои. Вечерта държавният глава дава прием за Трети март в Централния военен клуб в столицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00