Богослов Стоянов от Разград – коминочистачът, който носи на хората щастие и късмет

Автор:
Снимка: личен архив

Всеки е чувал поверието, че да пипнеш коминочистач носи щастие и късмет. В това е убеден и 24-годишният Богослов Стоянов от Разград. Облечен с черна риза, с шапка и телена четка през рамо, младежът събира непрекъснато вниманието на хората по улиците. Стотици са тези, които се спират да се снимат с него за спомен, радват му се и искат да го пипнат за късмет. Разказва, че е единственият коминочистач в Разград. Практикува занаята от вече близо пет години. Винаги е усмихнат и готов да те заприказва. Младият мъж заявява, че е доволен от професията си и няма намерение да я заменя за чиновническа, за каквато мечтаят повечето негови връстници. Категоричен е, че срамна работа няма, стига човек да я прави с желание и да вижда смисъл от нея.

СнимкаТози занаят не се учи, той се краде, казва Богослов и продължава:

Чичо ми беше коминочистач и аз прихванах от него. Всичко започна, когато  работех в Община Разград като инспектор по опазване на обществения ред, контрол строителство и транспорт. Един колега попита кой може да му намери човек, за да му почисти комина. Отидох, изчистих комина и така се започна, разказва Богослов.

Богослов е завършил Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ в Разград. Навлязъл в този нелек занаят на шега, първоначално с мисълта да припечелва допълнително, после обаче осъзнал, че работата му по покривите се превръща в удоволствие и иска да се занимава точно с това. Постепенно започнали да го търсят не само хора от областта, но и от съседните региони. Освен в Разград, ходя да почиствам комини и в близките градове. Бил съм в Русе, Шумен, Търговище, Попово – имам много клиенти, обяснява младият коминочистач. Казва, че през есенния и зимния сезон е затрупан с поръчки, но не се оплаква от работата си. Майсторът споделя, че най-често хората се сещат да си чистят комина едва когато възникне проблем. Имало е случаи да се качва на покрива дори когато има 40см. сняг. За времето, в което се занимава с почистването на комини, е намирал какво ли не в тях:
Много интересни неща съм откривал при почистването на комините. Имам специална камера, с която установявам причините за запушването. Най-често откривам лъжици, вилици, строителни отпадъци, телефони, дрехи, ключове, монети, най-вероятно пуснати там от гаргите.

Намирането на инструменти за работата също не е лека задача, но младият коминочистач си ги набавя сам. Има четири различни по големина топуза, с които чисти. Задължителна част от оборудването му са и четирите телени четки, също с различна големина. Винаги си носи и въжета с различна дължина. Коминочистачът споделя, че печели добре. Почистването на един комин му отнема различно време – от два часа до два дни. Категоричен е, че не го е страх от високото.

„Който се страхува от мечки, не ходи в гората“, шеговито отговаря младият коминочистач и допълва, че все пак има и доза късмет. Богослов е пълен е с енергия и амбиции, и постоянно търси начини да докаже уменията си. Обича много да пее, свири на гайда и бие тъпан по събори, сватби и кръщенета.

Снимка
Като член на фолклорния състав при читалището в село Дряновец участва в различни събори и конкурси. Боли го за това, че младите хора нямат интерес към старите занаяти.

Искам да им кажа, че срамна работа няма. Нека всички да продължат да се занимават със стари занаяти. Имам познати, които практикуват кожарство, тъкат на стан и не се срамуват от това, казва Богослов. 

Единственият коминочистач от Разград пожелава на хората здраве и благополучие, да практикуват любимите си професии и с гордо вдигната глава да продължават само напред. И поздравява всички – с песен:
Снимки: личен архив

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30