Богослов Стоянов от Разград – коминочистачът, който носи на хората щастие и късмет

Автор:
Снимка: личен архив

Всеки е чувал поверието, че да пипнеш коминочистач носи щастие и късмет. В това е убеден и 24-годишният Богослов Стоянов от Разград. Облечен с черна риза, с шапка и телена четка през рамо, младежът събира непрекъснато вниманието на хората по улиците. Стотици са тези, които се спират да се снимат с него за спомен, радват му се и искат да го пипнат за късмет. Разказва, че е единственият коминочистач в Разград. Практикува занаята от вече близо пет години. Винаги е усмихнат и готов да те заприказва. Младият мъж заявява, че е доволен от професията си и няма намерение да я заменя за чиновническа, за каквато мечтаят повечето негови връстници. Категоричен е, че срамна работа няма, стига човек да я прави с желание и да вижда смисъл от нея.

СнимкаТози занаят не се учи, той се краде, казва Богослов и продължава:

Чичо ми беше коминочистач и аз прихванах от него. Всичко започна, когато  работех в Община Разград като инспектор по опазване на обществения ред, контрол строителство и транспорт. Един колега попита кой може да му намери човек, за да му почисти комина. Отидох, изчистих комина и така се започна, разказва Богослов.

Богослов е завършил Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ в Разград. Навлязъл в този нелек занаят на шега, първоначално с мисълта да припечелва допълнително, после обаче осъзнал, че работата му по покривите се превръща в удоволствие и иска да се занимава точно с това. Постепенно започнали да го търсят не само хора от областта, но и от съседните региони. Освен в Разград, ходя да почиствам комини и в близките градове. Бил съм в Русе, Шумен, Търговище, Попово – имам много клиенти, обяснява младият коминочистач. Казва, че през есенния и зимния сезон е затрупан с поръчки, но не се оплаква от работата си. Майсторът споделя, че най-често хората се сещат да си чистят комина едва когато възникне проблем. Имало е случаи да се качва на покрива дори когато има 40см. сняг. За времето, в което се занимава с почистването на комини, е намирал какво ли не в тях:
Много интересни неща съм откривал при почистването на комините. Имам специална камера, с която установявам причините за запушването. Най-често откривам лъжици, вилици, строителни отпадъци, телефони, дрехи, ключове, монети, най-вероятно пуснати там от гаргите.

Намирането на инструменти за работата също не е лека задача, но младият коминочистач си ги набавя сам. Има четири различни по големина топуза, с които чисти. Задължителна част от оборудването му са и четирите телени четки, също с различна големина. Винаги си носи и въжета с различна дължина. Коминочистачът споделя, че печели добре. Почистването на един комин му отнема различно време – от два часа до два дни. Категоричен е, че не го е страх от високото.

„Който се страхува от мечки, не ходи в гората“, шеговито отговаря младият коминочистач и допълва, че все пак има и доза късмет. Богослов е пълен е с енергия и амбиции, и постоянно търси начини да докаже уменията си. Обича много да пее, свири на гайда и бие тъпан по събори, сватби и кръщенета.

Снимка
Като член на фолклорния състав при читалището в село Дряновец участва в различни събори и конкурси. Боли го за това, че младите хора нямат интерес към старите занаяти.

Искам да им кажа, че срамна работа няма. Нека всички да продължат да се занимават със стари занаяти. Имам познати, които практикуват кожарство, тъкат на стан и не се срамуват от това, казва Богослов. 

Единственият коминочистач от Разград пожелава на хората здраве и благополучие, да практикуват любимите си професии и с гордо вдигната глава да продължават само напред. И поздравява всички – с песен:
Снимки: личен архив

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54