„Статут „Див“ – българо-холандски проект се опитва да възстанови дивите коне в Източните Родопи

От няколко години десетки коне препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Красивите животни от порода коник са съвременно подобие на древния тарпан, известен като евразийски див кон – изчезнал окончателно през 19-и век от земите в Европа. В момента около 70 такива коня обитават на свобода в Източните Родопи, при местността Бойник и край изоставеното село Сбор. Това е резултат от работата на българо-холандски екип, който от няколко година работи за възстановяването на дивата природа в тази планина.

Снимка
Заселването и адаптацията на коне от порода коник (б.р.: малък кон на полски) в България произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал още през 1936 г. там. Общия брой на конете от този тип по света в момента е около 4000, като половината от тях са в Холандия. През 2011 г. за пръв път у нас са докарани 12 полски коника от Холандия и пуснати на свобода в Източните Родопи. Заради добрите резултати от адаптацията на животните, две години по-късно тук е заселена нова група от 40 екземпляра. Те вече са напълно приспособени към живота си в дивата природа, оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при атаки на хищници.

Снимка
Екоексперти от Холандия предлагат конете да получат официален статут на диви животни, утвърден от българската администрация. С това страната ни може да стане първата, дала статут „Див“ за конете в природата. В края на февруари месец тази година за първи път пред публика в Биологическия факултет на СУ беше показан филм за живота на дивите коне в Родопите. В публична лекция холандският екоексперт Франк Зандеринк представи ползата от конете като диви животни за природата и хората на Родопите и България. И още от Франк Зандеринк от холандската фондация ARK Natuurontwikkeling.

Снимка
Всички знаем много добре, ако не от другаде, поне от филмите, че в Северна Америка, в Африка има огромни стада от диви животни, които пасат на свобода. Това, което често забравяме е, че така е било и в Европа. Имало е много диви животни на свобода – бизони, елени и т.н. Това, което не трябва да забравяме е, че всички те играят различна роля в поддържането на екосистемата.след като са изчезнали, преди повече от сто години, тези диви животни повече не са можели да допринасят за екосистемата. Повечето животински видове не са напълно изчезнали, защото те са били взимани от фермерите и използвани като домашни животни. В днешно време те не могат да се върнат в дивата природа, още повече, че много селскостопански земи са превърнати в градски зони. По този начин тревопасните не могат да допринесат за равновесието в природата. Ние в Холандия се замислихме над това и се спряхме на коня от Полша Коник, като внесохме екземпляри от него в Холандия. През 2009 г. започнахме да работим по проект за България, наречен „Новото тракийско злато“ и в тази връзка доставихме първите коне в района на Източните Родопи.

Снимка
Това е правилният начин за поддържане на равновесието. Когато няма тревопасни животни, тогава короните на дърветата се сплитат, тревата става висока. Конете имат ключова роля за връзките в екосистемата между влечуги, насекоми, птици и всякакви горски обитатели. Доказано е, че тревопасните животни не са конкуренция помежду си. Колкото повече тревопасни има, толкова повече се увеличава и площта на тревата. Районът на Родопите осигурява достатъчно храна и вода за конете и те се приспособяват много добре в дивата природа там
.

Снимка
За да потръгне идеята за връщане на свободни коне в природата, разчитахме най-много на хора от местното население и на мотивираните млади еколози, които помогнаха най-много. Те самите правиха заграждения, наблюдаваха и описваха поведението на конете в новата среда
– това казва Христо Христов, представител от българска страна на екипа, работил по екопроект за възстановяване на дивата природа в Родопите. ​
Каузата на българо-холандските екоексперти цели конете от породата коник да придобят статут „див“ и да бъдат законово признати като вид, който живее в дивата природа на България. Причината е, че ако те нямат този статут, ще бъдат третирани като домашни животни, което означава, че трябва да бъдат редовно преглеждани от фелдшер, ваксинирани, маркирани, а това е излишно, тъй като тези коне могат да живеят свободно, без присъствието на човека наоколо.

Снимки: statuswild.eu

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54