Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторант дава работа на младежи, лишени от родителски грижи

БНР Новини

Всеки ден у нас поне две деца остават без своите родители завинаги. Голяма част от тях дори нямат възможност да ги опознаят, тъй като са изоставяни още в родилното отделение веднага след раждането си. Така още от невръстна възраст те са принудени да се справят сами, а живота им се превръща в една постоянна битка за оцеляване.

Въпреки усилията на държавата да открие приемни родители за сираците и да ги изведе от социалните институции, надеждата, че до 2025 година домовете ще изчезнат е твърде оптимистична. Това е така, тъй като т. нар. деинституционализация, която се случва в сектора, често не закрива домовете, а ги превръща в центрове, в които остават почти същия брой деца. А какво се случва с тях щом навършат пълнолетие? Те напускат домовете и заживяват по правилата на улицата. Стават просяци или престъпници и се превръщат в заплаха за обществото. Затова то ги отхвърля и не забелязва проблемите им. Хората, приели за своя кауза да помагат на подобни младежи, знаят това и са свикнали да решават множество различни проблеми. Агресията и отказът им да говорят са най-често използвания защитен механизъм. За да разбереш поведението и мисленето на децата в риск е нужно време и много търпение – смята Биляна Младенова от Фондация за социална промяна и включване. В следващите редове, ще ви разкажем за дейността на неправителствената организация и нейното умение чрез социалното предприемачество да променя живота на онези, потърсили помощ:

СнимкаФондация за социална промяна и включване работи от 2008 година. Оттогава се развиваме в три направления. Програмата ни „Дом възможност“ помага на младежи, израснали без родителска грижа. Тя представлява мрежа от наблюдавани жилища, които осигуряваме за тях. Имаме общо пет подобни жилища. Те се намират в Русе, Варна, Бургас, както и две в София. Надяваме се, че ще можем да открием още,защото има и други градове у нас, където младежи имат нужда от подкрепа. Моделът се използва и от наши партньори на Балканите. Друго направление, в което работим е ранно детско развитие в уязвими общности. Засега имаме един подобен център в квартал „Факултета“ и се надяваме да успеем скоро да открием и други такива. Там работим с деца от 3 до 5 години, заедно с техните семейства. Това е образователната ни програма. Третото предизвикателство за нас е социалното предприемачество, в което влагаме всичката си любов и енергия и се надяваме нещата да се получат. Да откриеш ресторант не е лесна задача, а да работиш в него с младежи от домове е още по-трудно, тъй като подходът към тях трябва да бъде по-специфичен.

Снимка
Ресторантът, започнал като фирма за кетъринг, отваря врати през септември 2016 година в София и приема поръчки за дома и офиса. Целта на „Фондация за социална промяна и включване“ е чрез него да обедини по-голям брой хора около своята кауза за по-добър живот на младежите, лишени от родителска грижа. С всяка ваша поръчка от него дарявате средства за програмата „Дом възможност“ и позволявате още една усмивка да озари детските лица.

Снимка
Освен в ресторанта, фондацията осигурява заетост за младежите и в своята работилница за сапуни. Производството им е лесно и се усвоява бързо, а направеното бързо се продава. Хората научават за инициативите на фондацията от приятели или от социалните мрежи и активно участват в тях в името на децата и тяхното по-щастливо и различно бъдеще.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05