Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България излезе от черния списък на ЕС и вече очаква висок ръст на БВП

БНР Новини
Снимка: архив

Миналата седмица България бе извадена от „черния списък” на Европейския съюз на страните с прекомерни икономически дисбаланси, а Българската народна банка (БНБ) съобщи предварителни данни за ръста на БВП през миналата година. Първото събитие очевидно е положително, второто само пояснява как и защо България е била извадена от въпросния списък. Потвърдиха се прогнозите на Министерството на финансите за ръста на БВП през 2017 г., който според изчисленията на БНБ е достигнал 4 процента въпреки лекото забавяне до 3.6 на сто, регистрирано от Националния статистически институт през последното тримесечие на миналата година. Тук трябва да се напомни, че предварително правителството очакваше между 3.9 и 4 процента, докато Международният валутен фонд и Еврокомисията залагаха на 3.8на сто.

България беше включена в списъка на ЕС на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси преди 3 години по времето на финансовата криза, предизвикана от фалита на четвъртата по големина в страната Корпоративна търговска банка. От тогава досега мина доста време и немалко неща се промениха в областта на икономиката и политиката. Значителна роля за преминаването на страната в по-горната група на класацията на ЕС, тази на страните с икономически дисбаланси в компанията на Франция и Португалия, изигра възходът на българската икономика от тогава. Експертите на Европейската комисия смятат в един от най-сериозните професионални икономически анализи на страните от Евросъюза, че България е успяла да преодолее недостатъците и дисбалансите в банковия и небанковия финансов надзор; че е взела мерки за управление на риска в банковия сектор; че има подобрение на ситуацията на пазара на труда. И, естествено, че остава още доста да се направи, за да може страната да влезе в „белия” списък на отличниците без никакви икономически дисбаланси. Остават недовършени реформи във финансовия сектор, пазара на труда, междуфирмената задлъжнялост, законодателството за фалитите, образованието и т. н. Но за три години все пак немалко е свършено. Това е допълнителен коз в ръцете на София, която възнамерява в средата на тази година да подаде молба за членство в еврозоната, където много държат на икономическата стабилност. Това е също така още един убедителен аргумент в полза на усилията на страната да привлече повече чуждестранни инвестиции, които в последно време драматично намаляха.

На фона на тези положителни развития, също толкова ласкаещи управляващите, са прогнозите за икономическия ръст през тази година. Експертите смятат, че 2018 г. ще бъде пикът на икономическия цикъл в страната и БВП ще нарасне с около 4 на сто, а според Българската народна банка увеличението ще бъде даже 4.2 процента. Това, от своя страна, е реална възможност за преодоляване на оставащите икономически дисбаланси и проправя пътя на страната към групата държави без никакви дисбаланси. Не всичко естествено е наред, а това важи в най-голяма степен за конвергенцията, т. е. за догонването на жизненото равнище, постигнато в по-развитата част на Европа и задължително условие за влизането в еврозоната. Напредъкът в това отношение си остава бавен и все още пропастта е огромна – 6500 евро БВП на човек в България, 28 000 средно в Европа и 100 000 евро в Люксембург! Тук се добавят и неравномерното регионално развитие между проспериращата столица София и още няколко града, от една страна, и едни от най-бедните региони в целия Европейски съюз, от друга.

Експертите на Еврокомисията обаче смятат, че постигнатите нелоши икономически резултати на страната са добра почва за постепенно преодоляване на изоставането и за провеждането на по-задълбочени реформи във финансовия сектор и в политиката по заетостта, които са все още в незадоволително състояние. Основните сфери, в които се очаква също така прогрес са образованието, здравеопазването и въвеждането на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, като и в тези области се виждат добри шансове на фона на непоклатимата в последните години финансова стабилност на страната. Във връзка с оптимистичните очаквания за икономическия растеж тази година в България е добре да се съобразим с препоръката на шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която казва, че „Когато слънцето грее, трябва да се възползваш, за да поправиш покрива“. Защото наистина е по-лесно да се преодоляват проблеми, когато има благоприятни условия за това. Точно такъв е случаят с оставащите български икономически дисбаланси и добрата стопанска конюнктура в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05