„Синергия“-та на българското изобразително изкуство в Европейския парламент

В Европейския парламент до края на юни е представена изложбата „Синергия“, посветена на българското изобразително изкуство. В нея са включени творби на съвременни български автори от колекциите на Националната галерия и на Европейския парламент. Посетителите могат да видят произведения напроф.Андрей Даниел, Борис Мисирков, Георги Богданов, проф. Станислав Памукчиев и др. Експозицията е част от културните прояви, съпътстващи Българското председателство на Съвета на ЕС. Изкуствоведът Надежда Джакова – куратор на изложбата, допълва:
Надежда ДжаковаОт януари 2011 г. Европейският парламент представя изложби с произведения на изкуството от собствената си колекция, за да отбележи всяко от ротационните председателства на Съвета на ЕС. Тази година България за първи път поема това председателство и до края на юни посетителите имат възможност да видят на едно място творби на български автори от колекцията на ЕП. През 2011 г. Европейският парламент закупи произведения на българското изкуство, които са част от настоящата изложба. Наред с това бяхме поканени да представим и творби от колекцията на Националната галерия.

Понятията синергия и синергизъм са широко използвани в различни области на науката, икономиката, бизнеса. Какво внушават произведенията на авторите, събрани под наименованието „Синергия“,обяснява г-жа Джакова.

Александър Вълчев, „Семеен портрет“, фотография върху алуминийСинергията е създаване на цяло, което надхвърля простия сбор на съставните си части. Това е и идеята на изложбата за цялостно представяне на българското изкуство. Разбира се, акцентира се на отделни имена и произведения, но се представя и по-общ поглед към нашата страна. Изложбата, освен че е свързана с българското председателство, отбелязва и 2018 година като Европейска година на културното наследство. Така че синергия откриваме и в представянето на културното ни богатство като част от едно общо цяло. А именно културното наследство, архитектурната среда и синергизма, свързан с тяхното изучаване, изследване и представяне на избраните произведения.

Как са били подбрани творбите за изложбата?

Акцентът беше върху произведения, които са свързани с културното ни наследство и по-специално мястото на модерния човек в обкръжаващата ни среда. Представени са автори, които работят в различни медии. Отново имаме този синергизъм в обединяването на медии и култура. Характерно за съвременното ни изкуство е, че то не работи само в една посока, а в няколко: фотография, видеоарт, инсталации, живопис. Като при всички тях водеща е темата как присъства човекът днес.

Борис Мисирков&Георги Богданов, „Семейство Смолянови“, пигментен печат, хартия
Светлана Мирчева, „Речи слово твердо“, глаголически букви, плексигласВъв видеотворбата на доц. д-р Аделина Попнеделева „Мазохистичен пърформанс по Ханс Кристиан Андерсен” заедно с препратка към миналото имаме и препратка към днешния ден, свързана с мястото на жената в съвременния свят. Какво друго могат да видят посетителите?

Предполагам, че посетителите лесно ще уловят различните насоки и подтеми, поставени в изложбата. Една от тях е произведението на тандема Мисирков-Богданов „Уикенд“ – серия фотографии ”Уикенд 2126 г.”, които представят, най-общо казано, нашите социалистически паметници, видени от една бъдеща генерация, едно бъдещо поколение. Авторите се опитват да видят по какъв начин то гледа на миналото ни. Предполагам, че това е тема, която ще бъде интересна за посетителите на ЕП. Разбира се, не без значение са коментарите върху нашето минало, които прави Андрей Даниел. Имаме произведението на Светлана Мирчева за глаголическата азбука, което също е важно за връзките, които съществуват между българската и европейската култура
– казва в заключение Надежда Джакова.

Снимки: multimedia.europarl.europa.eu

Още от рубриката

"Тайната вечеря" на Мърквичка тъне в неизвестност цял век

Една изключителна картина с тайнствена съдба излезе от вековно забвение, за да предизвика смайване, възхита и да разпали въображението. Тя пресъздава един от най-често рисуваните библейски сюжети – прощалната вечеря на Христос със своите апостоли...

публикувано на 21.03.18 в 11:21
Петя Александрова и Румен Леонидов

С усмивка из алеите на миналото

Излезе от печат книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър”. Тя е продължение на труд, събрал 50 нашенски истории от XIХ и началото на ХХ век. Новата книга е със същия брой разкази и със същото заглавие. Подобно на първия том и..

публикувано на 21.03.18 в 10:53

"Читател до поискване" отваря врата към емоциите на български писатели от 4 континента

На 17 март в старата българска столица Велико Търново ще се състои премиерата на „Читател до поискване“. Това е литературен сборник със стихове и разкази на 64-ма български автори от 10 страни на 4 континента. Книгата е резултат от инициатива на..

публикувано на 16.03.18 в 13:00