„Синергия“-та на българското изобразително изкуство в Европейския парламент

В Европейския парламент до края на юни е представена изложбата „Синергия“, посветена на българското изобразително изкуство. В нея са включени творби на съвременни български автори от колекциите на Националната галерия и на Европейския парламент. Посетителите могат да видят произведения напроф.Андрей Даниел, Борис Мисирков, Георги Богданов, проф. Станислав Памукчиев и др. Експозицията е част от културните прояви, съпътстващи Българското председателство на Съвета на ЕС. Изкуствоведът Надежда Джакова – куратор на изложбата, допълва:
Надежда ДжаковаОт януари 2011 г. Европейският парламент представя изложби с произведения на изкуството от собствената си колекция, за да отбележи всяко от ротационните председателства на Съвета на ЕС. Тази година България за първи път поема това председателство и до края на юни посетителите имат възможност да видят на едно място творби на български автори от колекцията на ЕП. През 2011 г. Европейският парламент закупи произведения на българското изкуство, които са част от настоящата изложба. Наред с това бяхме поканени да представим и творби от колекцията на Националната галерия.

Понятията синергия и синергизъм са широко използвани в различни области на науката, икономиката, бизнеса. Какво внушават произведенията на авторите, събрани под наименованието „Синергия“,обяснява г-жа Джакова.

Александър Вълчев, „Семеен портрет“, фотография върху алуминийСинергията е създаване на цяло, което надхвърля простия сбор на съставните си части. Това е и идеята на изложбата за цялостно представяне на българското изкуство. Разбира се, акцентира се на отделни имена и произведения, но се представя и по-общ поглед към нашата страна. Изложбата, освен че е свързана с българското председателство, отбелязва и 2018 година като Европейска година на културното наследство. Така че синергия откриваме и в представянето на културното ни богатство като част от едно общо цяло. А именно културното наследство, архитектурната среда и синергизма, свързан с тяхното изучаване, изследване и представяне на избраните произведения.

Как са били подбрани творбите за изложбата?

Акцентът беше върху произведения, които са свързани с културното ни наследство и по-специално мястото на модерния човек в обкръжаващата ни среда. Представени са автори, които работят в различни медии. Отново имаме този синергизъм в обединяването на медии и култура. Характерно за съвременното ни изкуство е, че то не работи само в една посока, а в няколко: фотография, видеоарт, инсталации, живопис. Като при всички тях водеща е темата как присъства човекът днес.

Борис Мисирков&Георги Богданов, „Семейство Смолянови“, пигментен печат, хартия
Светлана Мирчева, „Речи слово твердо“, глаголически букви, плексигласВъв видеотворбата на доц. д-р Аделина Попнеделева „Мазохистичен пърформанс по Ханс Кристиан Андерсен” заедно с препратка към миналото имаме и препратка към днешния ден, свързана с мястото на жената в съвременния свят. Какво друго могат да видят посетителите?

Предполагам, че посетителите лесно ще уловят различните насоки и подтеми, поставени в изложбата. Една от тях е произведението на тандема Мисирков-Богданов „Уикенд“ – серия фотографии ”Уикенд 2126 г.”, които представят, най-общо казано, нашите социалистически паметници, видени от една бъдеща генерация, едно бъдещо поколение. Авторите се опитват да видят по какъв начин то гледа на миналото ни. Предполагам, че това е тема, която ще бъде интересна за посетителите на ЕП. Разбира се, не без значение са коментарите върху нашето минало, които прави Андрей Даниел. Имаме произведението на Светлана Мирчева за глаголическата азбука, което също е важно за връзките, които съществуват между българската и европейската култура
– казва в заключение Надежда Джакова.

Снимки: multimedia.europarl.europa.eu

Още от рубриката

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата на..

публикувано на 12.12.18 в 12:59

„Родопски отражения“ – документален филм за душата на Родопите

В най-скоро време зрителите ще могат да видят документалния филм „Родопски отражения“, който ще ни поведе на едно вълнуващо пътешествие из загадките и неопитомената красота на Източните Родопи, сред останки от древни цивилизации. Ще ни срещне и с..

публикувано на 11.12.18 в 11:35

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на..

публикувано на 10.12.18 в 11:38