Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Те ни карат да се гордеем, че сме българи

Герои на доброто бяха отличени чрез инициативата „Достойните българи“

БНР Новини
Снимка: БТА

“Достойните българи” е инициатива на вестник „24часа“, която вече 16 години разказва вдъхновяващите истории на обикновени българи, направили необикновени постъпки. Хората, отличени като достойни, помагат без корист на бедни, болни и самотни, спасяват от вода и огън, щедро даряват, градят безвъзмездно, проявяват храброст, отстояват справедливи каузи. Това са забележителни личности, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

Сред отличените тази година немалко са служителите на реда – директорът на областна дирекция на МВР Велико Търново Димитър Машов, който от две години провежда активна кампания срещу телефонните измами; Пламен Петров – жандармерист от Варна, който докато е на почивка задържа телефонен измамник, минути по-рано излъгал възрастна жена с 2000 лева в Нови Пазар. Младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от Септември пък спасяват десет деца, изгубили се в гората, като ги пренасят на гръб през бурна река. Сред достойните българи са и доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев, спасили 30 възрастни мъже и жени с деменция от пожар в здравната служба на с. Овча Могила.

На церемонията по награждаване на достойните българи многобройна бе групата на децата, дали ни урок по човещина през годината. Учители и съученици на 12-годишния Любчо от 125-о училище в София, който страда от церебрална парализа, събрали средства от парите за букети в първия учебен ден и с тях закупили акумулаторна количка, която му е нужна, за да посещава училище. Децата от с. Давидково получиха отличието „достойни българи” за събирането на пари за обувки на Митко, който със сестра си сами гледат болните си родители. Така момчето е започнало отново да ходи на училище.

Друг герой на доброто е Величко Донков от дома за деца, лишени от родителски грижи в Стара Загора. След като намира чанта с пари и документи, той без колебание я предава, за да бъде върната на собственика й.

Заради работата си с младежи като него бе награден отец Андон Шавулев, единственият духовник у нас, който освен расото слага и боксови ръкавици, за да възпитава в спортсменство, човещина и вяра подрастващите.

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Велико Търново, провели кампания за популяризирането на донорството и превърнали местната болница във водеща сред донорските бази в страната, развълнуваха присъстващите с историята на 9-годишно момченце, получило втори шанс за живот благодарение на сърцето на загинало при инцидент 6-годишно дете. След трансплантацията момченцето споделило: „След смъртта си хората отиват при Господ, който няма нужда от органите им, но ние имаме”.

В редиците на достойните заеха място и хора, дали своя принос за популяризирането едни от най-светлите постижения в българската история. Отличието „Достоен българин” бе връчено на адвокат Моше Алони, номинирал православната ни църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по време на Втората световна война, както и Фикрие Булунмаз, главният реставратор на българската църква в Истанбул, която има голяма заслуга храмът „Св. Стефан” да заблести отново в цялото си великолепие.

В класацията намериха място и представители на медиите като Бойка Атанасова, кореспондент на „24 часа“ в Гърция, помогнала от затвор в страната да бъде освободен българин, излежаващ незаслужено 7-годишна присъда. Отличен бе и екипът на предаването „Малки истории” на обществената телевизия, разказващо за съдбите на обикновените хора в страната ни.

Доблестни, самоотвержени, състрадателни и честни – такива са българите, които влизат в редиците на отличените в инициативата „Достойните българи“. Примерът им е вълнуващ, вдъхновяващ и увличащ. В това е и смисълът на кампанията  – да дава гласност на доброто в живота ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38