Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Курета: Икономическите отношения между България и Албания са във възход, но още далеч от пълния им потенциал

БНР Новини
Снимка: личен архив

През 2018 година отбелязваме 104 години от установяване на дипломатически отношения между Албания и България и 25 години от подписването на Договора са приятелство и сътрудничество между Република Албания и Република България. Изминали сме не кратък съвместен път, преминавайки през сходни предизвикателства“ – това са думи на Н. Пр. Киряко Курета– посланик на Албания в София, в интервю за Радио България.

Смятаме България за традиционен наш икономически партньор, а трите стълба на сътрудничеството ни са търговията, директните инвестиции и участието в регионални проекти и инициативи. Но трябва да подчертая, че актуалното състояние на икономическото ни сътрудничество и на търговския обмен, при все че бележат ръст, са далеч от възможностите, които предлага потенциалът на двете страни – смята албанският посланик и в подкрепа на казаното посочи конкретни числа. През 2017 г. стойността на българския износ за Албания е 67.2 милиона евро, или само 1.4 на сто от общия износ на страната. Същевременно износът на Албания за България за 2017 г. е 22.8 милиона евро, или 1.1 процента от общия износ. Тези числа най-добре показват колко големи са възможностите за увеличение на стокообмена – отбеляза посланик Курета и призова българските инвеститори да участват в международни тръжни процедури за инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС, за каквито в момента в Албания има много възможности.

Подобна е и ситуацията в областта на туризма – туристическият обмен расте, но твърде скромно на фона на този с останалите съседни държави. Посланик Киряко Курета обяснява тази тенденция с липсата на директна въздушна линия между София и Тирана, лошата пътна инфраструктура, минаваща през Македония, недостатъчната реклама, както и непознаването или слабото взаимно познаване на двата народа. Преди няколко дни дипломатът е имал особено ползотворна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, с която са обсъдили конкретни стъпки за осъвременяване на двустранния договор в областта на туризма, сключен през 1995 г. и за създаване на българо-албанска комисия за обмен на опит в сектора. Интерес представлява предложението на българската страна за развитие на общи балкански туристически пакети, особено за туристи от Азия и Далечния изток. През април в Тирана се очаква провеждането на форум на министрите на 6-те страни от Западните Балкани. Във връзка с него министър Ангелкова е изразила готовност да инициира среща на министрите на туризма от района за създаване на международна работна група с цел оптимизиране на рекламирането на балканските страни и общия им пазар.

Българското председателство на Съвета на ЕС е основен стимул на политическите контакти между двете страни през изминалите 3 месеца.

Високо оценяваме усилията на българските власти за реализиране на целите, определени в стратегията за 6-те месеца на председателството на Съвета на ЕС, където Западните Балкани и Албания са посочени като основни обекти – каза посланик Курета.

Една от основните теми на приоритета „Западни Балкани“ на българското европредседателство е свързаността на региона. А това е другата голяма тема на отношенията между България и Албания. Посланик Курета подчерта силната ангажираност на българското правителство с реализирането на проекти в тази сфера, като цитира премиера Бойко Борисов, според когото ЕС ще разпредели фонд от 1 милиард евро за подобряване на свързаността на Балканите. Изграждането на Коридор номер осем например ще създаде около 200 нови работни места в Албания. И страната прави своите стъпки в тази посока:

Тук може да посочим строителството на пътните сегменти Тирана-Елбасан, Кюкъс-Кяфплоч и Тирана-Пешкопи. Направени са инвестиции за увеличаване капацитета на пристанищата на Вльора и Шънгин. С интерес следим началото на сътрудничеството ни в енергийната сфера чрез оценяване на възможностите за включване на страните ни в общи проекти. Тук ще откроя свързаността на електрическите системи на Албания и България чрез удължаването на интерконекторната линия Елбасан-Битоля-България, както и интегрирането на албанската система на европейския пазар – обясни посланик Курета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45