Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Максим Венгеров ще свири за втори път пред българската публика

БНР Новини
Максим Венгеров и Найден Тодоров
Снимка: БТА

Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров открива тази вечер 18-ото издание на Европейския музикален фестивал.Пред столичната публика той ще изпълни заедно със Софийската филхармония концерта за цигулка и оркестър от Брамс. Под палката на диригента Найден Тодоров ще прозвучи и първата симфония на композитора.

Всъщност произведението, което ще изпълня, би трябвало да се нарича по-скоро концерт за оркестър и цигулка, а не обратното – каза в навечерието на концерта с шеговит тон Максим Венгеров. – Това е една същинска симфония, която започва с въведението на оркестъра, а солиращият инструмент продължава това, което оркестърът вече е изсвирил. Чак в третата част цигулката придобива ролята си на солистичен инструмент и заявява – „аз съм шефът, нека ти покажа как стоят нещата“. Интересно, какво би се получило от произведението, ако оркестърът не свиреше. А ако пък настъпи ситуация, в която диригентът не може да понася солиста или обратното, нещата могат да станат много зле, уверявам ви.



Когато е едва на пет, Максим Венгеров си казва, че иска да стане музикант. Десетгодишен той печели конкурса “Виенявски” и след още пет “Карл Флеш”. Днес 44-годишният цигулар солира на най-големите оркестри, често застава на диригентския пулт, а преподаването в Кралския музикален колеж в Лондон възприема като най-отговорна мисия. Една дума може да определи бъдещето на един млад музикант – да го вдъхнови или да го срине, заявява по този повод цигуларят, който дължи всичко на своя учител, ментор и идол – виолончелистът Мстислав Ростропович.

Дълги години съм свирил на цигулка, но е имало моменти, в които съм се чувствал ограничен от четирите струни, и тогава съм се чудил на коя от тях да свиря – пошегува се отново цигуларят. – Затова и започнах да разширявам интересите си, насочвайки се към други инструменти като бароковата цигулка и виолата – беше ми интересно да чуя как звучат на тях Бах или Вивалди. Експериментирал съм и с други инструменти, например електрическата цигулка. Но въпреки че съм част от академичния свят от много време, често съм чувал, че ме възприемат като „лошото момче на цигулката“. Има произведения, които съм свирил стотици пъти, но когато се връщам към тях, разбирам, че това не са същите произведения, че те са се променили, защото аз самият съм се променил. И всъщност цигулката ме е провокирала да търся много по-голяма образност и познания, за да разбера какво трябва да направя като изпълнител. За мен тя е израз на душата по подобен начин, както лъкът е продължение на ръката.

През 1997 г. Максим Венгеров става първият класически музикант, посланик на УНИЦЕФ. В тази си роля той се придвижва с бронирани военни машини на ООН, само и само да свири пред деца в Уганда и пред племенните общности в Тайланд, където го посреща детски хор от ангелски гласове. Но най-вълнуващо завинаги ще си остане посещението му в изолирана болница за СПИН в далекоизточна страна, в която монаси се грижели за заболелите. Тогава той изсвирил Adagio от първата соната за соло цигулка на Бах, а разчувстваната публика започнала да плаче.

Тринайсет събития с изявени музиканти от Италия, Испания, САЩ, Русия и др. са включени в програмата на Европейския музикален фестивал. На 25 април се събират трима ярки български концертмайстори – Албена Данаилова, Димитър Иванов и Симеон Симеонов. На 11 април квартет “Далия” от Испания премиерно ще изпълни творби от съвременни испански автори. На 17 май ще свири световноизвестният руски виолист Юри Башмет, а пианистът Георги Черкин ще закрие фестивала на 15 юни със свои аранжименти на любимите си клавирни пиеси в програмата “Лятна естрада”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15