Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са пенсиите в България и какво означават 40 лева бонус за Великден?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

2 169 000 са пенсионерите в България и 1 227 000 от тях, т.е. повече от половината, ще получат символичния великденски бонус от 40 лева, защото техните пенсии са по-ниски от прага на бедността от 320 лева месечно. Сумата не е кой знае колко впечатляваща на пръв поглед и едва ли ще окаже съществено влияние върху месечния бюджет на който и да е пенсионер, да не говорим за някакво по-разточително празнуване. От друга страна, обаче, това потвърждава, че възрастните хора в страната не са изоставени и забравени и че когато може, държавата наистина води активна социална политика.

В много развити страни се смята, че пенсионерите са привилегировани хора, защото не работят, а получават доста прилични пенсии. Има даже държави, в които пенсията надхвърля получаваната преди заслужения отдих заплата. Общо взето, навсякъде в развития свят пенсионерите живеят добре от материална гледна точка и ненапразно на тях се гледа като на важен фактор в процъфтяващата т. нар. „сребърна икономика”.

Данните на Евростат сочат, че за един час труд в България се получават средно 5.1 евро, докато средното равнище за Евросъюза е 25.4 евро. Що се отнася до доходите на пенсионерите пропастта е направо космическа. В България най-ниската пенсия е 100 евро, а най-високата по закон не може да надхвърля 460 евро. В съседна Гърция, която изпитва огромни икономически трудности и трябва да връща колосални дългове, дори минималната пенсия е по-голяма от най-голямата в България. Докато в Европа една пенсия от около 1300 евро се смята за нещо нормално, то в България средната пенсия възлиза на едва около 170 евро.

Но проблемът с ниските пенсии има и обратна страна. Става дума за източниците за финансиране на тези пенсии. Както почти навсякъде по света, и в България те би трябвало да се изплащат от пенсионни фондове. И в действителност е точно така. Най-големият пенсионен фонд в страната е Националният осигурителен институт (НОИ). Той събира вноските за пенсия на работещите, той изплаща пенсиите. Има и втори и трети стълб на пенсионното осигуряване. Вторият е задължителен за родените след 1960 г. и още не е започнал да изплаща пенсии. Третият стълб е доброволен и ограничения тук няма. Засега обаче всички възрастни хора разчитат на държавния НОИ. Оказва се обаче, че този институт разполага с доста ограничени финансови ресурси и не може да си позволи по-голяма щедрост. Просто вноските за пенсии са такива, че няма пари за по-големи пенсии. И това е основната причина близо половината от пенсиите всъщност да се финансират директно от държавния бюджет. Точно това и обяснява защо именно правителството, а не НОИ, взе решението за великденските бонуси за възрастните хора – 25-те млн. евро за тези скромни празнични надбавки ще дойдат от държавната хазна.

Демографската криза, която преживява страната в момента, допълнително усложнява нещата. Вярно е, че в България смъртността е най-голяма в сравнение с останалите страни от ЕС. Но също така е вярно, че относителният дял на възрастните хора постоянно нараства, тъй като новородените намаляват, а много от трудоспособните емигрират, за да си вадят хляба в чужбина. Това застрашава пенсионната система, тъй като тя е изградена на солидарния принцип и все по-малко хора плащат осигурителни вноски, а все повече българи разчитат на пенсия за старост. По този повод социалният министър Бисер Петков се опитва да внесе успокоение с твърдението, че пенсионната система в страната ще е стабилна до 2037-2040 година, обещавайки заедно с това осъвременяване на пенсиите за всички на 1 юли тази година, в размер на 3.8 на сто.

А иначе 40 лева в повече за Великден, който българите като православни християни ще празнуват в неделя (8 април), наистина не са много. Те са обаче добър знак, че грижите за възрастните хора от страна на властите не са изтрити от дневния ред на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05