Бистра Якимова: Да посетиш 67 държави за 7 години е възможно и прекрасно изживяване

Автор:

Макар да са изминали едва три месеца от началото на годината, в мислите ни вече се прокрадват идеи за това как да прекараме идеалната за нас лятна отпуска. Някои избират да почиват у дома, а други – пътувайки из страната. Трети пък взимат първия самолет за някоя световна столица и поемат на своето пътешествие с неочакван край.

Снимка

Двама души, които никога не са приемали пътуването като задължение, а по-скоро като страст, я превръщат в свой начин на живот. От 2011 г. досега те са посетили 67 държави, откъдето имат безброй спомени, които един ден да разказват на своите деца. Възможно ли е да водим живот, изпълнен с приключения и незабравими мигове и ако да – как, разказват Бистра Якимова и нейния съпруг, македонецът Наце Сапунджиев.

Снимка
Човек трябва да знае какво иска, когато желае да пътува много и да открива нови страни и хора. Пътуването се превръща в приоритет – всички финанси и време влагаш там, и то се получава. Не трябва да бъдеш милионер, за да пътешестваш, а по-скоро трябва да търсиш начини, да постигнеш най-много според възможностите, с които разполагаш. В началото, когато се запознахме, пътувахме само по време на отпуската, защото и двамата бяхме корпоративни служители и работехме в IT сферата. С времето фокусът на работа ни се промени. В един момент осъзнахме, че не е въпросът да пътуваш за почивка, а да успееш да го съчетаеш с работа. Стремим се да имаме такъв начин на живот, който да ни позволява да работим съвсем свободно докато пътуваме.

Снимка

За осемте години, откакто са на път и след безброй преживявания, двамата признават, че ако има място извън България, където биха се върнали и живели, то това е Нова Зеландия. Местните хора, невероятната природа и културното многообразие, ги карат да се чувстват като у дома си в тихоокеанската островна държава.

Снимка

Пътуването дотам им отнема 30 часа, но са благодарни за всяка секунда от четириседмичния си престой, далеч от всичко познато. Именно в Нова Зеландия се ражда и идеята Бистра да разкаже за част от техните пътешествия в книга, озаглавена „Магията на пътуването: последвай местните“.

СнимкаТя включва 14 истории, които отвеждат читателя в далечна Япония, Доминикана, на остров Бали, в Бразилия, както и из други забележителни дестинации, към които никой турист не остава равнодушен. Тъй като за разлика от въображението и авантюристичния дух на Бистра, книгата има своя край, голяма част от историите, останали извън нея, са публикувани в блога на двамата пътешественици.

В него освен да се запознаем с поредното райско кътче на Земята, можем да научим и полезна информация за някои места за настаняване, които си заслужава да посетим. Въпреки че най-често хотелът е място, в което само си оставяме багажа и нощуваме, има и такива, които могат да ни изненадат. Такъв например е соленият хотел, разположен в най-голямата солна пустиня в света Салар де Уюни, която се намира в Южна Боливия или пък заземеният кораб, превърнат от своя капитан в хотел, „акостирал“ в румънския град Сибиу.

Снимка

Планираните пътувания от Бистра и Наце за тази година засега са две – през април ще посетят Сейшелите, а през юни – Южна Испания. Освен по света, двамата не пропускат възможност да посетят и някои дестинации у нас. Това правят обикновено през уикендите или когато не могат да отсъстват задълго от работното си място.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия

Нов сайт за пътешествия на организацията на ООН за наука, образование и култура – ЮНЕСКО, популяризира дестинации, сред които и старинния Несебър. Сайтът „Пътувания до обекти на световното наследство“, разработен със съдействието на „Нешънъл Джиографик“,..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Трите коза на село Старосел

Село Старосел е разположено между планината Средна гора и Тракийското равно поле и най-забележителното за него е, че е тройно привлекателно, изкушаващо и привличащо хора с най-различни интереси. Като се започне от любителите на историята на..

публикувано на 28.08.18 в 08:00

Хисаря – античен град сред топли минерални извори

Августовското слънце висеше доста ниско над средногорските бърда. То озаряваше старовремските зидове със своите пурпурни лъчи и им придаваше особен цвят, изражение и ефект. Така патриархът на българската литература Иван Вазов вижда Хисаря..

публикувано на 27.08.18 в 08:52