Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Якимова: Да посетиш 67 държави за 7 години е възможно и прекрасно изживяване

БНР Новини

Макар да са изминали едва три месеца от началото на годината, в мислите ни вече се прокрадват идеи за това как да прекараме идеалната за нас лятна отпуска. Някои избират да почиват у дома, а други – пътувайки из страната. Трети пък взимат първия самолет за някоя световна столица и поемат на своето пътешествие с неочакван край.

Снимка

Двама души, които никога не са приемали пътуването като задължение, а по-скоро като страст, я превръщат в свой начин на живот. От 2011 г. досега те са посетили 67 държави, откъдето имат безброй спомени, които един ден да разказват на своите деца. Възможно ли е да водим живот, изпълнен с приключения и незабравими мигове и ако да – как, разказват Бистра Якимова и нейния съпруг, македонецът Наце Сапунджиев.

Снимка




Човек трябва да знае какво иска, когато желае да пътува много и да открива нови страни и хора. Пътуването се превръща в приоритет – всички финанси и време влагаш там, и то се получава. Не трябва да бъдеш милионер, за да пътешестваш, а по-скоро трябва да търсиш начини, да постигнеш най-много според възможностите, с които разполагаш. В началото, когато се запознахме, пътувахме само по време на отпуската, защото и двамата бяхме корпоративни служители и работехме в IT сферата. С времето фокусът на работа ни се промени. В един момент осъзнахме, че не е въпросът да пътуваш за почивка, а да успееш да го съчетаеш с работа. Стремим се да имаме такъв начин на живот, който да ни позволява да работим съвсем свободно докато пътуваме.

Снимка

За осемте години, откакто са на път и след безброй преживявания, двамата признават, че ако има място извън България, където биха се върнали и живели, то това е Нова Зеландия. Местните хора, невероятната природа и културното многообразие, ги карат да се чувстват като у дома си в тихоокеанската островна държава.

Снимка

Пътуването дотам им отнема 30 часа, но са благодарни за всяка секунда от четириседмичния си престой, далеч от всичко познато. Именно в Нова Зеландия се ражда и идеята Бистра да разкаже за част от техните пътешествия в книга, озаглавена „Магията на пътуването: последвай местните“.

СнимкаТя включва 14 истории, които отвеждат читателя в далечна Япония, Доминикана, на остров Бали, в Бразилия, както и из други забележителни дестинации, към които никой турист не остава равнодушен. Тъй като за разлика от въображението и авантюристичния дух на Бистра, книгата има своя край, голяма част от историите, останали извън нея, са публикувани в блога на двамата пътешественици.

В него освен да се запознаем с поредното райско кътче на Земята, можем да научим и полезна информация за някои места за настаняване, които си заслужава да посетим. Въпреки че най-често хотелът е място, в което само си оставяме багажа и нощуваме, има и такива, които могат да ни изненадат. Такъв например е соленият хотел, разположен в най-голямата солна пустиня в света Салар де Уюни, която се намира в Южна Боливия или пък заземеният кораб, превърнат от своя капитан в хотел, „акостирал“ в румънския град Сибиу.

Снимка

Планираните пътувания от Бистра и Наце за тази година засега са две – през април ще посетят Сейшелите, а през юни – Южна Испания. Освен по света, двамата не пропускат възможност да посетят и някои дестинации у нас. Това правят обикновено през уикендите или когато не могат да отсъстват задълго от работното си място.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50